HRA NA BAROKO NA ZÁMKU LOUČEŇ

Kdy a kde: 3. května 10:00 - 3. května 2014 17:00, Zámek Loučeň, časová náročnost: 1 hod., info o ceně a další podrobnosti na www.zamekloucen.cz

Proč se tam vydat: Zámek Loučen v sobotu rozezní cinkot zbraní. Odvážní muži, lesklé kordy, barevné uniformy, to je vzrušující podívaná, které neodolají dámy ani pánové. První májová sobota se na Loučeni tradičně odehrává v duchu velké kostýmované slavnosti, letos s názvem HRA NA BAROKO.

Podrobnosti: Společně s knížecím párem, Hugo Maxmiliánem Thurn-Taxis a jeho chotí, Almériií Belcredi, se na Loučeni vypravíme o dvě století zpátky. Historické romány Alexandra Dumase v polovině 19. století (tj. v době, kdy právě kníže Hugo Maxmilián s kněžnou Almeriií na Loučeni žili) dychtivě četli příslušníci všech společenských vrstev, a nejen děti si hrály na hrdiny z těchto románů. Tři mušketýři byli ikonou a fenoménem, stejně jako je dnes třeba Harry Potter. Není divu, že si zámecké panstvo uspořádalo slavnost, při které se vše bude točit kolem mušketýrů, zbraní a krásných dam.

SLAVNOSTI SVOBODY 2014 V PLZNI

Kdy a kde: 2. května 9:00 - 6. května 2014 18:00, Magistrát města Plzně – IC, nám. Republiky 41, Plzeň. Časová náročnost: 5 hod., vstup: zdarma, více na www.slavnostisvobody.cz

Proč se tam vydat: Slavnosti svobody v Plzni připomínají poslední dny konce 2. světové války a osvobození Plzně americkou armádou.

Podrobnosti: Návštěvníci oslav se mohou těšit i na tradiční akce, jako jsou setkání s veterány, historické vojenské kempy, tematické výstavy a doprovodný kulturní program. Ani letos nebudou chybět dobové campy, a to jak americký, tak československý. Kromě Proluky se budou vojenské campy rozprostírat i v celém prostoru pod ní a k vidění budou jak vojenské stany, tak i autentické vybavení – štáb, rozhlas, polní dílna, ošetřovna, polní kuchyně s jídelnou, vojenská policie a další. S tím souvisí i dobový vojenský život. Na své si přijdou i milovníci vojenské techniky. Nebudou chybět ani zbraně, které zájemcům představí uniformovaní vojáci.

POHÁDKOVÝ LES NA DRÁBOVNĚ

Kdy a kde: 3. května - 3. května 2014, ZŠ Jenišovice, Turnov. Časová náročnost: 2 hodiny, Cena: 40 Kč, více na www.jenisovice-detem.cz

Proč se tam vydat: Letošní 4. ročník pohádkového lesa Na Drábovně se ponese v duchu pohádek. Podaří se dětem zachránit pohádku z temnoty zapomnění?

Podrobnosti: Stejně jako předešlý rok na děti čeká mnoho nových neotřelých úkolů - srandovní popletené pohádky, hledání ukrytého pokladu, vážení na čertovské váze a výmaz zápisu v knize hříchů, lov žraloka a další úkoly, které děti nejen pobaví, ale i poučí či potrénují jejich znalosti. Letos máme objednaný i pohádkový vůz, který bude vozit děti do cíle (10 Kč/dítě nad 3 roky) a ZDARMA jízda na koníkovi v cíli. Letos vás navíc čeká téměř na všech stanovištích malá odměna. V cíli hry s čarodějnicemi, pro rodiče pivo a pro všechny nápoje a grilované buřty. Trasa dlouhá cca 5 km vede mezi skalami s krásnými výhledy na Český ráj. Start značen z Voděrad a z odbočky mezi Turnovem a Malou Skálou.