Hračkobraní v Kamenici nad Lipou

Kdy a kde: od středy do neděle 9. – 13. července 2014 se koná tradiční Festival hračky z přírodního materiálu na zámku v Kamenici nad Lipou

Proč se tam vydat: Prázdninový festival pro celou rodinu na zámku v Kamenici nad Lipou návštěvníkům nabízí jedinečnou přehlídku hraček z přírodních materiálů, tvůrčí dílny s možností vyzkoušet si výrobu jednoduchých hraček a bohatý doprovodný program.

Podrobnosti: Hračkobraní je neformálním setkání všech, kteří si ještě nezapomněli hrát, a těch, kterým se hračky líbí. Již IX. ročník akce pro malé i velké se koná tradičně v Kamenici nad Lipou. V tvůrčích dílnách můžete rozvíjet svou fantazii a vyrobit si originální hračku. Dostanete polotovary hraček a sami si vyrobíte takovou, kterou nikdo jiný nemá. Můžete si vyrobit textilní hračky, dřevěné lodičky, tvořit ze slámy či vyzkoušet malbu na dřevo nebo kámen, ubrouskovou a pískovou techniku. Nebudou chybět ani pohádky. Na ty se děti mohou těšit každý den. Celodenní vstupné pro celou rodinu stojí 250 Kč.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Na Sovinci se o víkendu ocitnete v temné době třicetileté války

Kdy a kde: už 11. července 2014 vypukne na hradě Sovinec Bartolomějská noc, která bude pokračovat v sobotu a neděli 12. a 13. července 2014 akcí Za čest krále, která je tradičně nejoblíbenějším letním programem na hradě.

Proč se tam vydat: Útrapy třicetileté války se budou střídat s veselými žonglérskými představeními. Nahlédněte do života vojáků ve vojenském táboře, řemeslníků i prostých lidí. Milovníky historie potěší divadelně zpracované příběhy z českých dějin. Je připravený bohatý program s celou řadou nových účinkujících. Víkendovou akci na hradě Sovinci si určitě nenechejte ujít!

Podrobnosti: Napínavý páteční večerní příběh zakončí fantastická ohňová show. Užijete si i večerní, lehce strašidelné netradiční prohlídky o životě na Sovinci. Návštěvníky hradu v sobotu a neděli obklopí šarvátky, přestřelky a kaskadérské grotesky při obléhání hradu. Po oba dva dny ve 13 hod. proběhne velká bitva. Připravený je i mimořádně bohatý celodenní program - výstava zbraní a obléhací techniky s ukázkou života a řemesel v ostřelovaném hradě, prohlídky hradu a hradních sklepení, stánky s řemeslnými výrobky, různé soutěže pro děti. V prostorách hradu Sovince se můžete bavit po celý den.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!

Zahradní slavnost na zámku Hrádek u Nechanic

Kdy a kde: 12. 7. 2014 začátek od 8:00 na zámku Hrádek u Nechanic

Proč se tam vydat: Na sobotní Zahradní slavnosti své umění v aranžování květin předvede přední český florista Pavel Hruška se svými kolegy. Po celý den bude na nádvoří zámku malé tržiště a k občerstvení různé dobroty.

Podrobnosti: Vytvořené kytice budou během slavnosti na zámku v Hrádku prezentovat dámy v historických kostýmech. Kytice pak můžete v průběhu dvouhodinové show vydražit. V doprovodném programu vystoupí popová zpěvačka Marcela Březinová. V podvečer vypukne na nádvoří zámku velká ponožková bitva, kterou vystřídá bigbeatový a folkový koncert. Noční program na zámku završí unikátní světelné představení a noční prohlídky zámku v dobových kostýmech. Prohlídky budou pokračovat i v neděli 13. července a návštěvníky zámku bude provádět hraběcí rodina, její služebnictvo i hraběcí hosté. Kostýmové prohlídky pod názvem Přijelo panstvo, aneb pokrok nezastavíš! představí veselé historky ze života na zámku před sto lety, kdy se zámek elektrifikoval, a mimo jiné se návštěvníci také dozví, jakou roli hráli Harrachové při atentátu na následníka trůnu v Sarajevu.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!

Léto na zámku Fryštát v Karviné

Kdy a kde: 12. 7. 2014 od 10:00 až do půlnoci na zámku Fryštát v Karviné

Proč se tam vydat: V tento den čekají návštěvníky zámku dvě novinky! Jsou to jednak prohlídky zámku v nočních hodinách, a to poprvé od jeho otevření, a jednak komentované prohlídky zámeckého parku.

Podrobnosti: Během akce Léto na zámku Fryštát samozřejmě nebudou chybět prohlídky stálých okruhů zámku zahrnující exponáty ze sbírek Národní galerie Praha. Podruhé bude v letošním roce zpřístupněn oblíbený čtvrtý, tzv. speciální, okruh a průvodkyně budou provázet návštěvníky v dobových kostýmech. Zámek bude tento víkend vyzdoben květinami, které přispějí k celkové letní atmosféře. Připraveny jsou i projížďky kočárem zdarma!

Prohlídkové okruhy zámku Fryštát seznamují návštěvníky s bydlením a životním stylem české aristokracie od renesance po secesi a nabízí expozici českého výtvarného umění významných českých umělců 19. století. Nechybí zde díla tak slavných českých jmen, jako je Mikoláš Aleš, Václav Brožík a řada dalších.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!

Husité opět na Vítkově

Kdy a kde: sobota 12. července, hora Vítkov v Praze.

Proč se tam vydat: Pražský Vítkov zažije pravou středověkou slavnost. Nebudou chybět rytířská klání, kejklířská vystoupení a hlavně středověká bitva.

Podrobnosti: Vrch Vítkov se opět promění v bojovou bitevní vřavu, kde se utká hrdinná husitská posádka ukrytá ve srubu s vojskem míšeňských křižáků, které donutí ustoupit z vrchu Vítkov, čímž prakticky ukončí křižáckou výpravu Zikmunda Lucemburského. Rekonstrukce celé bitvy se zúčastní okolo 100 válečníků včetně dobové bojové techniky. Nebudou chybět pavézy, palisády, střelné zbraně, rytířská brnění nebo skvostné panské jezdectvo.
Kromě velkolepého bitevního klání čekají na diváky další doprovodné programy. Vrch na Vítkově se promění ve středověký tábor, kde se budou konat rytířské souboje, přehlídky zbraní, dobové tance nebo módní přehlídky. Různé historické skupiny předvedou svoje umění. Hudební kapely Subulkus, Arcus, Musika Vagantium zahrají a zazpívají světskou hudbu 12. až 15. století ať už v autentickém nebo současném provedení.
O atraktivní bojové scénky se postarají skupiny Inferno, Gotika či Šerm Balteus. Nebude chybět ukázka katovského řemesla či zajímavých atrakcí pro děti – soutěží v hodu sekerou, nožem, kopím či v lukostřelbě. Dětský koutek nezapomene na skládání obřích kostek, stezky zručnosti na chůdách, kuželníku, modelů obléhací techniky a dřevěných houpaček. Pro návštěvníky bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze stanice Florenc na zastávku Ohrada.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!