Ochutnejte kousek Francie

Kdy a kde: 11. – 14. 7. 2013 v Praze na Kampě
Proč se tam vydat: Již tento víkend budou na Kampě slavit Francouzi jeden z jejich nejvýznamnějších svátků – pád Bastily. Tradiční francouzský trh nabídne
kromě opravdu delikátního jídla kvalitní vína, autentickou atmosféru, zábavu v podobě francouzské hudby a tance.
Podrobnosti: Letošní ročník se koná již po páté a užívat si pravé francouzské atmosféry budete moci vždy od 10:00 do 20:00 celý víkend. Návštěvníci si budou moci u Karlova mostu vychutnat mořské mušle, burgundské hlemýždě, bretaňské palačinky a tentokrát poprvé i žabí stehýnka. Bude zde probíhat také ochutnávka mnoha proslavených vín, jako je Bordeaux, Côtes du Rhône či Champagne a dalších vín z oblasti Loiry, Alsaska a Burgundska. Vůbec poprvé se představí region Gaskoňsko, které se rozkládá mezi městem Bordeaux a pohořím Pyreneje a proslavili ho Tři mušketýři, husí játra a konfitovaná kachna. O hudební doprovod a typickou slavnostní atmosféru se postará seskupení Dandys de Saint Mont. Ve večerních hodinách se bude také tancovat.

Poznejte jídlo z blízka

Kdy a kde: 8. – 31. 7. 2013 v 18 brněnských restauracích
Proč se tam vydat: Jste-li milovníci jídla a zajímáte se o jeho původ, pak právě pro vás bude to pravé navštívit gastrofestival Jídlo z blízka. Až do konce července se pro vás v 18 brněnských restauracích vaří jedinečná tříchodová menu z regionálních surovin za festivalové ceny. Rezervace stolů a další info na www.jidlozblizka.cz.
Podrobnosti: V nabídce restaurací najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezonní zeleninu, jahody, maliny i sluncem provoněné třešně či meruňky ze Znojemska. Letní festival má také různorodý doprovodný program, kdy můžete povečeřet s kulinářskými hvězdami nebo se osobně seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i šéfkuchaři. Pod jejich dohledem si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, naučit se klasické recepty nebo ocenit půvab moravských vín. Labužnické menu „Od vidlí až na vidličku“ si můžete vychutnat v podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka.

Vydejte se na Borůvkobraní

Kdy a kde: 13. 7. – 14. 7. 2013 v Augustiniánském klášteře v Borovanech v jižních Čechách
Proč se tam vydat: Milujete borůvky? Pak byste neměli chybět na letošním borůvkovém řemeslném jarmarku, kde si svůj program vybere opravdu každý. Zakoupíte zde totiž všechno borůvkové – od lívanců, přes džemy, koláče, kremrole, domácí likér, pivo až po borůvkové portské víno a keramiku.

Podrobnosti: Celý víkend si můžete užívat borůvkový jarmark a občerstvení. V parku klášterní prelatury máte možnost nakouknout do ukázkové borůvkové zahrady, kde na osmi záhonech roste 64 sazenic osmi druhů zahradních borůvek. Dozvíte se i tipy a rady, jak borůvčí nejlépe pěstovat, a navíc si zde sazenice můžete ihned zakoupit. Dále načerpáte inspiraci na borůvkové dobroty mistra kuchaře Petra Stupka, přesvědčíte se o léčivých účincích modrých bobulí v Borůvkové lékárně a navštívit můžete kurz borůvkové batiky či tvoření borůvkových náušnic a korálků. Nechybí ani výstavy, zábava pro děti a borůvkové soutěže. V borovanských restauracích ochutnáte borůvkové menu a cyklisti si mohou projet vyznačený 26kilometrový okruh s razítkovou soutěží „Na kole okolo Bor(ůvk)ovan“

Osvěžení pro milovníky kávy

Kdy a kde: od července až do 9. září v kavárnách Starbucks

Proč se tam vydat: Milujete kávu? Pak máte možnost celé prázdniny ochutnat revoluční novinku mezi osvěžujícími nápoji s názvem Refresha. Letní nízkokalorické drinky jsou vyrobeny z extraktu ze zelených kávových zrn a ovocného džusu. Jsou přírodním zdrojem energie a skvěle uhasí žízeň.

Podrobnosti: Starbucks novinku připravuje ve dvou příchutích. Cool lime, osvěžující směs limetky a citrónu s nádechem máty a okurky. Nápoj je perfektní třeba pro relaxaci v parku za horkých letních dní, a Berry Hibiscus, což je skvělá kombinace šťavnatého červeného rybízu a ostružin s nádechem ibišku. Tento nápoj vypadá i chutná jako koncentrované léto.