Rájecké kamélie

Kdy a kde: 1. února 9:00 - 31. března 2014 15:00 vždy od úterý do neděle, skleníky zámku Rájec nad Svitavou, cena: 30 Kč, více na www.zamekrajec.cz

Proč se tam vydat: Milovníkům krásy kamélií se naskýtá mimořádná příležitost vidět kaméliové keře v prostorách skleníků státního zámku Rájec nad Svitavou. Po celý únor a březen mohou návštěvníci obdivovat rozkvetlé květy v zámeckém skleníku.

Podrobnosti: Od 7. do 16. března 2014 bude přímo na zámku zpřístupněna výstava Kamélie - růže Dálného východu, a to denně mimo pondělí. Kamélie japonská je okrasná rostlina pěstovaná v Asii už stovky let. V Evropě začala být známá od osmnáctého století. Květy kamélií byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, ale pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Kamélie jsou stálezelené keře nebo stromy a existuje několik stovek různobarevných odrůd. U nás pravidelně rozkvétají v zimě. Přestože paneláková éra kaméliím příliš nepřála, nevyhovuje jim příliš suchý a přetopený interiér, jsou kamélie v posledních letech velmi vyhledávanými a oblíbenými květinami.

Ledová Praha

Kdy a kde: 31. ledna - 2. února 2014 17:00, celá Praha, vstup: zdarma

Proč se tam vydat: Chcete se o pololetních prázdninách nejen bavit, ale také se něco dozvědět, navštívit zajímavá místa, projít se historickými částmi Prahy? Ledová Praha vám otevírá dveře muzeí, památek a dalších zajímavostí. Zdarma všem nabízí volné nebo výrazně zlevněné vstupy.

Podrobnosti: O pololetních prázdninách opět zaplní ulice Prahy tisíce dětí, pro něž je připravena bohatá nabídka zvýhodněných a volných vstupů do muzeí, historických památek a dalších zajímavých míst. Jediné, co k využití nabídky potřebují, je modrá kartička, kterou získají zcela zdarma. Pak už jen stačí si vybrat, kam jejich kroky zamíří. Pro děti je připraveno přes třicet volných či zvýhodněných vstupů. Například budovy Národního muzea, Muzeum Policie ČR, dvě soutěže Pionýrského Sedmikvítku – Dětská Porta a Melodie, Muzeum Karla Zemana, historické prostory Klementina, Loreta, vyhlídka na Žižkovské televizní věži či některé části Pražského hradu. Připraven je i doprovodný program, například hra pro příznivce geocachingu.

Brtnické ledopády 2014

Kdy a kde: 30. ledna 8:30 - 2. února 2014 14:00, turistický víkend, Brtníky, restaurace na návsi, Mikulášovice, cena: 50 Kč, více na www.dalkovepochody.cz

Proč se tam vydat: Tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro vás denní a noční výlety za poznáním přírodních krás této oblasti. Centrem dění akce je Camp Valdek, kde je zajištěné ubytování a stravování účastníků. Vybírat můžete z několika různě náročných tras.

Podrobnosti: Start všech okruhů je letos v Krásné Lípě, pizzerie "La Minella" od 6 do 11 hodin. Nechybí zde možnost parkování vlastních vozidel. I když půjdete jen "krátké výlety“ – připravte se na náročnost – buď brodění sněhem, klouzání po ledu nebo bahno, voda… ať žije zima. Na pochod se můžete dát i se svými čtyřnohými miláčky, ovšem v NP je musíte mít na vodítku. V sobotu večer proběhne tradiční Ledobál v areálu kempu. Hudba všech žánrů.

  • Pátek 31. ledna: „Krajem Lužických Srbů“ – dvě trasy: 35 a 20 km. Smluvním autobusem do Bautzenu, odjezd Valdek 8 hodin, nádraží Rumburk 8:10 hodin. Noční trasa: „Noční výsadek na Jedlovou a Tolštejn“ – 8 km
  • Noční a sobotní denní: „Ledopádová stovka“ - 107 km
  • Sobota 1. února „Brtnické ledopády“ -16, 28, 37 a 53 km: Pěší pochod k Brtnickým ledopádům. Pochod nabízí hned čtyři okruhy – nejmenší z nich „Přes Kyjov do Brtníku“ měří 16 km a převýšení na trase nepřesáhne 750 metrů. Nejobtížnější z okruhů, pro otrlé sportovce, je Přes ledopády do Valdeka s převýšením 2 000 metrů. Odměnou za ušlé kilometry jsou nádherně zbarvené ledopády, které na trase nemůžete minout.
  • Neděle 2. února „Toulky kolem Dýmníku“ - 17 km, 300 m převýšení

Stezka korunami stromů

Kdy a kde: 31. ledna 10:00 - 31. ledna 2014 16:00, Stezka korunami stromů Lipno, Lipno nad Vltavou, více na www.stezkakorunamistromu.cz

Proč se tam vydat: Pololetní prázdniny na Lipně se vyplatí všem pilným dětem. Pro jedničkáře, tedy pro ty, kteří mají na vysvědčení samé jedničky, je v pátek vstup na Stezku korunami stromů Lipno zdarma.

Podrobnosti: Vyrazit o pololetních prázdninách na Stezku korunami stromů Lipno je skvělým tipem na rodinný výlet. Stezka je v zimě otevřena od 10 do 16 hodin. Ke vstupu na vrcholku Kramolína se lze dostat pěšky po značené turistické cestě, která začíná na centrálním parkovišti, nebo speciálním stezkabusem, který je v zimě pro návštěvníky zdarma.