Podzimní jarmark

Kdy a kde: Podzimní jarmark na Václavském náměstí, 29. 10. – 18. 11. 2013, Praha

Proč se tam vydat: Vánoční trhy jsou již tradicí, ale pojďte si na Václavák užít trochu té pravé podzimní atmosféry. Budou zde desítky stánků s vánočním sortimentem a občerstvením i doprovodný program. Pořadatelé chtějí návštěvníkům centra umožnit, aby se alespoň na chvíli zastavili v poněkud hektické předvánoční době a strávili příjemné chvíle u stánků a drobnými dárky udělali radost sobě i svým blízkým.

Podrobnosti: Na Podzimním jarmarku se mohou návštěvníci zastavit až u padesáti stánků s rozmanitým sortimentem. V prodeji se objeví mimo jiné vánoční ozdoby, svíčky, dřevěné hračky a bižuterie. Nedílnou kulisou zde budou i ukázky tradičních českých řemesel. Své umění předvedou například kováři, zručné ruce řemeslníků zase předvedou, jak se pracuje se slámou, milovníci šperků jistě ocení ukázky výrobků z bižuterie. Tržiště vyzdobí typické podzimní motivy – větve a barevné listí. Samozřejmě nebudou chybět ani gastronomické pochoutky. Podzimní jarmark oživí také doprovodný program, kterého se zúčastní i zahraniční umělci. Podzimní přehlídka akcí v Praze pro veřejnost však tímto jarmarkem nekončí. Od 23. října do 2. listopadu se uskuteční podzimní trhy i na náměstí Republiky.

Výstava Po stopách Popelky

Kdy a kde: Výstava ke 40. výročí natáčení nejoblíbenější pohádky Tři oříšky pro Popelku „Po stopách Popelky“, 5. 10. 2013 – 2. 3. 2014, hrad Švihov

Proč se tam vydat: Chcete poznat místa, kde oblíbená Popelka bydlela s macechou a sestrou Dorou, kam chodila za svou sovou Rozárkou a kde se macecha s Dorou převrátila do rybníka? Výstava je součástí mezinárodního projektu Tři výstavy pro Popelku, která spojuje zámek Moritzburg, Vodní hrad Švihov a Zámek Ctěnice.

Podrobnosti: Výstava ve výstavním sále Špýchar je určena nejen pro malé návštěvníky, ale pro každého, kdo má tuto tradiční českou pohádku rád. Letos je tomu právě 40 let, co se předhradí Švihova proměnilo díky natáčení zpět v hospodářství, které zde bylo před zpřístupněním švihovského hradu veřejnosti. Hrad Švihov se při příležitosti tohoto výročí promění ve výstavní areál, který návštěvníkům připomene vybrané scény filmu, z Popelčina domova i z okolních lesů. Na hradě na návštěvníky čeká výstava kostýmů z filmu, kulisy a scény z natáčení, informace a zajímavosti o natáčení pohádky a medailonky o tvůrcích. Nebude chybět ani interaktivní zastavení a hry pro děti nebo živá zvířátka, sova Rozárka a kůň Jurášek. Výstavu doplní pohádková stezka „Po stopách Popelky“, která návštěvníky zavede na místa natáčení v okolí hradu.

Večer duchů v ZOO

Kdy a kde: Dušičkový rej, Zoologická zahrada Olomouc, 2. listopadu 17:00 - 2. listopadu 2013 20:00

Proč se tam vydat: Od pradávna lidé věří, že se mrtví v prvních listopadových dnech navracejí mezi živé. Mají podobu ducha a lidé mu tak svítí lampičkami, aby po cestě nebloudil. Užít si tuto magickou noc můžete i vy společně s ostatními v olomoucké ZOO.

Podrobnosti: V olomoucké zahradě barevný podzim nastává každoročně. I ti, v nichž je o Dušičkách malá dušička, tradičně v tomto období kráčí večerní vyzdobenou zoo, pozorují zářící světélka v tmavém lese, naslouchají tajemným zvukům a vítají tajuplnou noc. Letos si v zoo dali duchové dostaveníčko 2. 11. o hodině páté podvečerní. Společně s průvodcem budou vycházet z dětského hřiště v areálu zoo v 17:00, 17:30 a v 18.00 hodin. Pokladny zůstanou otevřeny až do 18:00 hodin a areál zoo se uzavře ve 20:00 hodin. A pozor – nezapomeňte si baterku, ať v zoo nestrašíte až do ranních hodin.

Movember

Kdy a kde: Hnutí Movember, po celé ČR, 1. 11. – 30. 11.

Proč se tam vydat: Každý rok ženy bojují růžovým pochodem proti rakovině prsu a již několik let muži bojují díky hnutí Movember za své zdraví – tedy proti rakovině varlat a prostaty. Připojíte se i vy?

Podrobnosti: O co jde? Hnutí Movember je celé o návratu knírů, o pobavení se a o docílení změny. Mo Bros napříč zeměkoulí si v Movemberu (listopadu) nechávají růst knír po dobu 30 dní. Pro naši věc se zavazují k tomu stát se chodícím a mluvícím billboardem. Knír je naše stuha – symbol, díky kterému se otevírají konverzace, zvyšuje povědomí a vybrané prostředky určené na podporu mužského zdraví. Zapojit se mohou i ženy, existuje totiž mnoho způsobů, jak se zapojit – od toho nechat si narůst knír po poslání příspěvku. I když klukům ponecháme pěstování knírů, Mo Sistas hrají zásadní roli pro úspěch hnutí Movember. Navyšují povědomí o něm, vybrané prostředky a podporují Mo Bros v jejich životech. Registrujte se a informujte se na oficiálních stránkách.