Podzimní prázdniny s čokoládou

Kdy a kde: 26. 10. – 30. 10. 2013, zámek Loučeň

Proč se tam vydat: Nás dospělé čeká prodloužený víkend a děti si budou užívat podzimní prázdniny. Už víte, jak je zabavíte? Zkuste je nalákat na kvalitní čokoládu. Navíc si pochutnáte i vy. Hezký prázdninový zážitek čeká na děti, které vezmou jejich rodiče či prarodiče v některém z pěti prázdninových dnů na zámek Loučeň. Těšit se můžete na čokoládové prohlídky zámku s ochutnávkami nejrůznějších čokolád.

Podrobnosti: K ochutnání budou kromě běžných dobrých čokolád také ty nejkvalitnější plantážové čokolády s vysokým podílem kakaa, na něž běžně nenatrefíte. V některých pokojích budou mít malí návštěvníci i na výběr. Zpravidla každou celou hodinu tak mohou děti i jejich rodiče ochutnat plantážové čokolády třeba z Mexika, Ghany nebo Nové Guiney. Přesvědčíte se, že chutné pralinky vznikají rukodělně nejen v Belgii, ale i v české Litomyšli. Některé mají tvar autíčka, jiné vrtulníku, další pak těla oblíbených zvířátek. Prohlídkový komentář bude navíc také přizpůsoben dětskému publiku.

Podívejte se do Kramářovy vily

Kdy a kde: Den otevřených dveří v Kramářově vile, 28. října od 10:00 do 16:00, Praha 1

Proč se tam vydat: U příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu otevře Úřad vlády České republiky veřejnosti rezidenci českých premiérů. Zájemci se mohou těšit na prohlídku interiérů i zahrady doprovázenou odborným výkladem průvodců, a to nejen o historii vily, ale i o jejích majitelích Naděždě Kramářové a Karlu Kramářovi. Prohlídky budou probíhat v organizovaných skupinách v době od 10 do 16 hodin.

Podrobnosti: V roce 1915 si manželé Karel Kramář a Naděžda Nikolajevna Abrikosová nechali vystavět na XIX. baště sv. Máří Magdalény v Praze honosnou vilu. Po smrti manželů Kramářových v roce 1938 přešla vila do vlastnictví Společnosti Karla Kramáře. Na konci třicátých let objekt spravovalo Národní muzeum a v roce 1952 připadla vila Úřadu předsednictva vlády. V této době sloužila převážně k prezentaci a ubytování státních návštěv. V devadesátých letech byla vila kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády České republiky. Budova o rozloze 700 m2 měla po své dostavbě celkem 56 místností - soukromé ložnice, pracovny, několik jídelen, salonů, hal, hostinských pokojů a kulečníkový sál. Vila je považována za jednu z výrazných staveb pražské vilové architektury. Její novobarokní sloh doplňují typické secesní prvky.

Světelná show – Světlo v ulicích

Kdy a kde: Audiovizuální projekt večerního nasvícení píseckých památek, 24. 10. – 27. 10. 2013, Písek

Proč se tam vydat: Umělci umí se světlem opravdu zázraky. Po Signal festivalu v Praze přichází na řadu i světelná show v Písku, při které dojde k osvětlení několika městských památek.

Podrobnosti: 24. a 25. října 19:00-01:00 vás čeká osvětlení Kamenného mostu, 26. října od 19:00 také Velké náměstí - tagtool performance a nakonec 27. října 19:00-01:00 se osvětlí oblasti Bakaláře - děkanský kostel (včetně ochozu věže - efekt mořského majáku) a gotický příkop včetně přilehlého opevnění města.

Mohlo by se vám před prázdninami hodit: Jak zvýšit dětem imunitu