Noční hrady a zámky

Kdy a kde: Hradozámecká noc 2013, 31. 8. – 1. 9. 2013, 60 českých hradů a zámků

Proč se tam vydat: Od sobotního večera do ranních hodin v neděli otevře své brány již po čtvrté velké množství českých hradů a zámků. Pro návštěvníky budou připraveny noční prohlídky, divadelní představení, happeningy, koncerty a mnoho dalších kulturních akcí. Jako velkolepé vyvrcholení letní návštěvnické sezony nabídne letos více než 60 státních i soukromých hradů a zámků svým návštěvníkům prožití netradiční noci v romantických kulisách svých zdí. Jako centrum Hradozámecké noci 2013 byl vybrán hrad Rožmberk, který ožije francouzskou historií a kulturou.

Podrobnosti: Čekají vás například kouzelně-strašidelné prohlídky, koncerty či zpřístupnění neobvyklých prostor. Na hradě Rožmberk bude připraveno divadlo, kejklíři a mnoho dalšího. Večerní program bude slavnostně zahájen v 19 hodin na hradním nádvoří a hlavním hostem večera bude Chantal Poullain, v atmosféře Roku francouzské kultury pak zazní nejen chanson nebo výběr z francouzské opery, ale také poezie v přednesu Saši Rašilova. Stejně bohatý a pestrý kulturní program však nabídnou i další hrady a zámky po celé ČR. Na stránkách Hradozámecké noci (www.hradozameckanoc.cz) si můžete vybrat, kde byste svou Hradozámeckou noc strávili nejraději a jaký program si tam pro vás připravili. Třeba na hradě Karlštejně se vrátíte přímo do slavného muzikálu Noc na Karlštejně, který se zde natáčel před rovnými 40 lety! V rámci Hradozámecké noci se film bude promítat i letos!

Do Afriky

Kdy a kde: 4. africký víkend v Botanické zahradě, sochařský workshop, 31. 8. – 1. 9. 2013, Praha

Proč se tam vydat: Poslední víkend v africkém stylu je v Botanické zahradě věnován sochařství. Zapsaní zájemci si v rámci workshopu budou moci vytesat mimo jiné i svou vlastní sochu.

Podrobnosti: Nebude chybět ani pestrý doprovodný program. Samozřejmostí je taneční a bubenický workshop. Zároveň máte poslední možnost nakoupit si originální africké zboží v africkém krámku a tržišti. Děti si budou moci během celého víkendu vyrobit srdíčka z mastku. Nepropásněte poslední šanci prohlédnout si výstavu soch ze Zimbabwe pod širým nebem. Rezervace na sochařský workshop je nutná! Na workshop si vyčleňte dost času. Odhad je, že minimální čas potřebný na opracování 20 cm valounu mastku je zhruba 4 hodiny a více. S sebou si přineste pracovní oblečení a vlastní nástroje na opracování mastku. Nejlépe: paličku a ostrý majzlík se špičatým hrotem. Je možno využít i nástroje na opracování dřeva, například tesařská dláta, případně diamantovou mřížku na sádrokarton ke hlazení povrchu.

Za Marilyn

Kdy a kde: Letní noci s Marilyn, 15. 8. – 1. 9. 2013, Jízdárna pražského hradu

Proč se tam vydat: Mimořádná akce Letní noci s Marilyn, která je pro návštěvníky připravena v rámci putovní výstavy Marilyn istalované do 20. 9., trvá až do konce prázdnin. O víkendu tak máte možnost prohlédnout si výstavu i o půlnoci. Návštěvníci, kteří si zakoupí vstupenku po 20. hodině, dostanou druhou zdarma! Navíc vždy ve 20.00 (od pátku do soboty také ve 22.00) jsou zdarma k platné vstupence připraveny zasvěcené komentované prohlídky, přibližující rozporuplný život módní ikony a hollywoodské star Marilyn Monroe, která však uvnitř zůstávala osamělou Normou Jeane Mortenson.

Podrobnosti: Od 29. 8. do 31. 8. jedinečný zážitek z výstavy završí projekce tří digitálně zremastrovaných filmů s Marilyn Monroe v hlavní roli: Někdo to rád horké (31. 8.), Páni mají radši blondýnky (29. 8.) a Slaměný vdovec (30. 8.), které jsou na programu každý den od 21.00 hodin na terase Jízdárny Pražského hradu. Pozornému divákovi určitě neunikne, že mezi 30 páry bot a téměř 50 modely z hereččina šatníku, které jsou na výstavě Marilyn k vidění, nechybí ani ty, jež oblékla právě v těchto slavných filmech. Filmy jsou v angličtině s českými titulky.