Napoleonské hry 2014 na zámku Slavkov u Brna

Kdy a kde: 16. srpna 2014, Slavkov u Brna

Proč se tam vydat: Akce k výročí narození Napoleona Bonaparte proběhne o víkendu ve Slavkově. Program bude bohatý. Uvidíte vojáky v dobových uniformách, prohlédnete si zámek, ochutnáte vína na mezinárodní výstavě Grand Prix Austerlitz, potěší vás řemeslný jarmark a ohňostroj. Letošní slavnosti se nesou v duchu připomínky 200 let od smrti císařovny Josefíny, manželky císaře Napoleona.

Podrobnosti: Celodenní program se bude odehrávat v sobotu v zámeckém parku. Dobové tábory z roku 1805 vyrostou v aleji u zámku. V zámeckém parku budou připraveny ukázky výcviku jednotlivých druhů zbraní, přehlídky uniforem a praporů. Vyvrcholením vojenské části programu bude v 16:00 bitevní střet v zámeckém parku, který připomene generála napoleonských válek Jeana Rappa. V závěru programu bude proveden multimediální pořad s ohňostrojem "Císařovna Josefína", který připomene její dvousté výročí úmrtí. Součástí pořadu bude výzdoba zámku a zámecké zahrady svíčkami. Současně se na nádvoří zámku uskuteční od 12:00 XI. ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2014. Program doplní od 9:00 do 17:00 řemeslný jarmark. Zámek Slavkov - Austerlitz vedle klasických prohlídek a probíhajících výstav nabídne kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko.

Na stránkách Kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Veteran rallye a Srpnové hodování v Kutné Hoře

Kdy a kde: 16. – 17. srpna 2014, Kutná Hora

Proč se tam vydat: Tradiční mezinárodní závod historických vozidel do vrchu vyrobených do roku 1936 s celodenním doprovodným programem na náměstí proběhne v sobotu a v neděli. Závody odstartují v sobotu okolo 10:00. Pro návštěvníky bude přichystaný bohatý dvoudenní doprovodný program s řadou hudebních a tanečních vystoupení, dobových přehlídek a soutěží.

Podrobnosti: Vozy do závodu vybírá odborná komise, která hodnotí dobrý technický stav a originální vzhled. Po oba dny vyjedou veteráni z Lorecké ulice v 10:00. Doprovodný program se bude odehrávat na Palackého náměstí a bude začínat v 11:00. Potěší vás stánky s občerstvením, s tradičními rukodělnými výrobky nebo dětský koutek. Odpoledne bude na náměstí připraveno slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen za účasti představitelů města Kutná Hora. Po oba dny nebudou chybět koncerty. Těšit se můžete na Janka Ledeckého, YoYo band a Kašpárka v rohlíku. Sobotní den vrcholí velkolepým ohňostrojem.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna v Telči

Kdy a kde: 15. – 16. srpna 2014, Telč

Proč se tam vydat: Historické slavnosti se v Telči staly již tradicí. V pátek a v sobotu proběhne 10. ročník této oblíbené akce. Slavnosti připomínají významné renesanční osobnosti v historii města Telče, Zachariáše z Hradce a Kateřinu z Valdštejna, kteří dokázali vtisknout Telči ráz italské renesanční architektury.

Podrobnosti: Jubilejní ročník Historických slavností začne v pátek 15. srpna v 16:00 na náměstí Zachariáše z Hradce. Na programu je divadlo, kulinářská soutěž a večerní férie. V sobotu slavnosti začnou v 10:00 a těšit se můžete na setkání Pánů z Hradce, historický průvod, šermíře, kejklíře, ukázky tradičních řemesel i vojenský tábor. Od roku 2004 se Zachariáš s Kateřinou každoročně vracejí na své panství, aby se pozdravili se starostou a občany, přivítali velkolepý průvod a zhlédli spolu s návštěvníky města umění rytířů, kejklířů, tanečníků, hudebníků a divadelníků. Dětem se bude líbit Pohádkový den, kde si užijí pouliční divadla, výtvarné dílny, oblíbenou Bílou paní rozdávající kaši nebo velký bál princů a princezen.

Další tipy na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!