Knížecí advent na Křivoklátě

Kdy a kde: 6. a 7. prosince, 13. a 14. prosince 2014, Křivoklát

Proč se tam vydat: Velký řemeslnický jarmark proběhne na hradě Křivoklátě v prostorách celého dolního nádvoří a ve vnitřních prostorách dolního hradu – v lednicích a v bývalém pivovaru. Na druhý a třetí adventní víkend uvidíte mnoho zručných řemeslníků při práci, například kováře, košíkáře, pekaře, svíčkaře, hrnčíře a mnoho dalších.

Podrobnosti: Královský hrad Křivoklát je od prvního adventního dne oděn do slavnostního vánočního roucha, které si ponechá až do 11. ledna 2015. Knížecí advent zde proběhne 6. a 7. prosince a 13. a 14. prosince.Tradiční vánoční jarmark s lidovou zábavou se uskuteční o dvou adventních víkendech vždy v časech od 10:00 do 17:00. Pro dětské návštěvníky jsou připraveny Adventní dílny a ve věži Huderceje čeká Ježíškova hradní pošta. Užijete si koncerty, divadelní a kejklířská vystoupení. V sobotu bude připravena Rybova mše vánoční v Královském sále. Na hradním nádvoří u velkého vánočního křivoklátského stromu přijdou v sobotu Mikuláš, anděl a čerti. V sobotu se také můžete vydat na akci zvláštním historickým vlakem z Plzně.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko
Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká 50 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Vánoční výstava a betlémy v Kroměříži

Kdy a kde: 6. až 14. prosince 2014, Kroměříž

Proč se tam vydat: Tu pravou atmosféru Vánoc můžete načerpat od 6. do 14. prosince na kroměřížském výstavišti Floria. Třetí ročník výstavy Floria Vánoce doplní také výstava betlémů.

Podrobnosti: V průběhu celé této doby se návštěvníci mohou těšit na ojedinělou expozici tradičních a nových trendů sváteční výzdoby interiérů spojenou s výstavou betlémů. Zájemci budou hlasovat o nejhezčí vánoční stromek nazdobený dětmi z mateřských a základních škol. Vedle toho proběhne v rámci obou víkendů vánoční jarmark s bohatým doprovodným programem. Hned při sobotním zahájení 6. prosince vystoupí v 14:00 kapela Maxim Turbulenc. Celý první víkend se odehraje v čertovském a mikulášském stylu. V sobotu v odpoledních hodinách dojde na výstavišti k velkému karnevalovému setkání čertů a andělů. V neděli 7. prosince odstartuje program ve 13:00 vystoupením základní umělecké školy, následovat bude kouzelnická show vedená mistrem magie Jirkou Hadašem a v 15:00 program uzavře divadelní představení O hloupé víle Rozárce.

Více tipů na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!

Vánoční trhy na Bělišti v Železném Brodě

Kdy a kde: 3. až 7. prosince 2014, Železný Brod

Proč se tam vydat: Od středy 3. do neděle 7. prosince proběhne další ročník tradičních Vánočních trhů v Železném Brodě. V prostorech národopisné expozice Městského muzea na Bělišti bude připravena bohatá nabídka vánočního a dárkového zboží a práce studentů železnobrodské sklářské školy.

Podrobnosti: Zakoupením výrobků budete moci podpořit Sdružení zdravotně postižených. Dům dětí a mládeže Mozaika připraví pro děti tvůrčí dílnu. V sobotu od 11:00 vystoupí žáci základní umělecké školy pod vedením Rudy Müllera a zahrají vánoční písně ve swingové úpravě. Předvádění řemesel a rukodělných technik obstará Zdeněk Horna s vyřezáváním dřevěných betlémových figurek (středa, pátek až neděle), sekundovat mu budou Zdena Štrohalmová s výrobou skleněných figurek (středa až pátek), Alena Matějková s výrobou látkového patchworku (středa, čtvrtek, neděle) a Věra Poláková s paličkovanou krajkou (pátek a sobota). Během trhů budete moci zhlédnout výstavu novoročních přání ze sbírky železnobrodského sběratele Jaroslava Šulce. A chybět nebude ani občerstvení a flašinet.

Další tipy na výlety po Česku na Kudyznudy.cz!