Kolo pro život - Druhý závod seriálu fakt pro všechny

Kdy a kde: V Mladé Boleslavi 11. května, přihlášky na místě nebo na www.kolopro.cz

Proč tam být: Jestliže patříte k milovníkům horských kol, minimálně jeden závod z největšího seriálu podniků v republice byste asi absolvovat měli. Už jen proto, že zjistíte, kolik podobných "bláznů" se najde.

V Boleslavi jsou k dispozici tratě dlouhé 56, 34 a 20 kilometrů, připraveny jsou závody pro děti (ty se konají odpoledne v areálu na Krásné louce) a bohatý doprovodný program. První závod startuje v 11:30 od Zákaznického centra Škoda Auto. Pořadatelé čekají jako každoročně přes tisíc závodníků všech věkových kategorií.

Korunovační klenoty na Hradě

Kdy a kde: od 10. do 19. května ve Vladislavském sále Pražského hradu

Proč tam jít: Vidět soubor Českých korunovačních klenotů - korunu, žezlo, jablko, kříž, plášť a meč, to je součástí osobního vzdělání. Kromě toho, že jsou klenoty nesmírné ceny, jsou také nesmírně krásné a působivé. Výstava bude otevřena denně od devíti ráno do šesti do večera. Protože se ani tentokrát neprodávají žádné časové vstupenky, budete si muset ve frontě vyčekat svou příležitost vidět klenoty na vlastní oči. Odhaduje se, že zájemci přijdou na řadu po čtyřech až pěti hodinách čekání.

Co se ještě vyplatí vědět:

  • Klenoty budou vystaveny ve Vladislavském sále, příchod návštěvníků bude možný pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady Pražského hradu, odtud po Býčím schodišti na III. nádvoří vchodem do Starého královského paláce.
  • Po dobu vystavení klenotů bude o 50 % zlevněný vstup do expozice Svatovítského pokladu na II. nádvoří, kde mají návštěvníci možnost vidět dalších 140 pokladů z klenotnice katedrály sv. Víta. Kapacita výstavy je omezená.
  • V souvislosti s přípravami a vystavením dojde k uzavírce Starého královského paláce od 2. do 21. 5., od 10. do 19. 5. bude uzavřeno Tereziánské křídlo.

Promlsejte se Brnem

Kdy a kde: Špilberk Food Festival, druhý ročník od pátku 10. do neděle 12. května

Proč tam být: Vydejte se na akci, která měla loni ohromný úspěch, patřičně hladoví. Čekají na vás k jídlu i pití skvělé lahůdky, těšit se můžete na úžasné gastronomické zážitky včetně prodejní přehlídky vín. Po tři dny čeká na návštěvníky bohatý program plný degustací vín, kávového umění, ochutnávek destilátů, kuchařských exhibicí či pivních degustací. Nebudou chybět ani besedy s odborníky.

Návštěva na hvězdárně

Kdy a kde: Hvězdárna Ondřejov, od pátečního rána 10. května do nedělního odpoledne 12. května

Proč tam jít: Výjimečná příležitost podívat se na odborná pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Odborníci budou samozřejmě přítomni a zodpoví prý i velmi laické otázky:-) Vstup je sympaticky zdarma, chystá se dětský program i občerstvení a můžete se kromě samotné Hvězdárny projít i po přilehlém parku.

Záplava tulipánů

Kdy a kde: už jen nadcházející víkend v Dendrologické zahradě v Průhonicích

Proč tam jít: Tulipány jsou pomíjivá nádhera, kterou zachytíte už jen pár dní. V zahradě je letos nachystáno k obdivování přes tři sta druhů cibulovin (tulipánů je nejvíce, ale zaujmou vás určitě i další rostliny). Kromě záhonů vysazených v prostoru nazývaném U hrušky na vás čeká velká sbírka velkokvětých narcisů v louce u Černého rybníka, ale také botanické tulipány a ostatní drobné cibuloviny v nových trvalkových záhonech nad rybníkem.V zahradě bylo v minulých letech vysazeno přes 10 000 nových cibulí. Tu krásu v plném rozpuku si nenechte ujít!