XXII. Královské stříbření Kutné Hory se koná v prostorách parků pod Vlašským dvorem

Kdy a kde: sobota a neděle v Kutné Hoře

Proč tam být: Velkolepá slavnost se koná každý rok, letos už po dvaadvacáté. Ten zážitek si zkrátka nemůžete nechat ujít. Jde o nejvýpravnější historické slavnosti v České republice, oceněné v celostátní soutěži Má vlast místo v srdci hned třemi cenami!

Ožije příběh návštěvy krále Václava IV. v Kutné Hoře a program jeho pobytu v tomto městě, tedy slavnostní příjezd, ceremoniál vítání, zábava, ale i náplň práce českého panovníka v jeho oblíbeném horním městě. Duchovní atmosféru doby dotváří nedělní slavnostní „stříbrná mše“ v chrámu sv. Panny Barbory.

Tip kafe.cz: Přednáška Ing. Romana Grónského o historickém vývoji zbraní, jejich využití a funkčnosti. O chladných, střelných a palných zbraních. Na I. nádvoří hradu Bouzov v sobotu od 18:00 hod.

Slavnosti slunovratu

Kdy a kde: sobota a neděle v zážitkovém parku Zeměráj od 9:00 ráno do 18:00 hodin večer.

Proč tam být: Připomenete si dávné rituály našich předků a to má jednoznačně magickou atmosféru. Obřadní průvod a jiné dávné rituály ve vesnici z 12. století, výroba hliněných obětin, pletení věnců, tanec v rytmu dávných melodií, skákání přes slavnostní oheň, rozverné hry. Slavnost letního slunovratu patřila v minulosti k nejvýznamnějším svátkům. Byla oslavou nejdelšího dne v roce a nastupujícího léta.

Retro v našich domácnostech

Kdy a kde: Každý den mimo pondělí na zámku v Novém Městě nad Metují

Proč tam být: Poté, co obhlédnete, jak vypadaly kuchyně našich předků, pochopíte, jak jednoduchý život dnešní domácí kuchařky a pekařky mají. Přijďte tedy zavzpomínat na techniku a vybavení domovů, které ve své době byly in a se kterými jste se třeba i osobně ve vaší domácnosti také setkali. Na výstavě čekají na váš obdiv stará rádia, magnetofony, gramofony nebo televize. Dále jsou zde zastoupeny typy fotoaparátů, žehliček a nebo fénů na vlasy. Součástí výstavy je také do detailu zařízená kuchyně z 1. poloviny 20. století.

Replika pokladů hrobky krále Tutanchamona

Kdy a kde: výstava probíhá v pražských Holešovicích, denně od 9:00 do 19:00 hodin

Proč tam být: Jde sice o repliky vzácných pokladů, ale přesto vás uchvátí. Výstava svým návštěvníkům přibližuje historicky jedinečnou událost – objevení hrobky faraona Tutanchamona, k němuž došlo v roce 1922 v egyptském Údolí králů.

Výstava si ve svém druhém uvedení v České republice připravila pro návštěvníky několik novinek. Kromě nové inscenace pokladnice a zcela nové koncepce audio průvodce zde bude poprvé představena mimořádná expozice věnovaná Howardu Carterovi, který roku 1922 hrobku faraona Tutanchamona objevil.