Země zaslíbená je pro ně Rakousko. Z desetitisíců kilometrů zdejších cyklotras si vybere každý – rodiny s dětmi, pohodáři, kteří chtějí „najet tak akorát“, aby si pak mohli užívat v lázních nebo popíjet ve sklípku, i vyznavači adrenalinových zážitků.

Například jen v Tyrolsku je více než 5 600 km značených tras pro MTB, mezi nimiž je i nejdelší okružní trasa pro MTB v Alpách Bike Trail Tirol.

Zahraniční i domácí vyžití

Obdivovat alpské velikány je však možné i pohodlněji z údolí. Nejznámější je 500 km dlouhá cyklistická stezka kolem řeky Inn, která začíná ve Švýcarsku a končí v německém Pasově.

I když nestoupá na žádné vrcholky (na ty si můžete „odskočit“ lanovkou), úplně bez námahy jako třeba v rovinách kolem Neziderského jezera v Dolním Rakousku to není. Možná proto je právě tady v Tyrolsku, přesněji v Kitzbühlských Alpách, největší region elektrokol na světě – eBike Welt.

Elektrokola jsou totiž hit poslední doby. V podobě horské a trekingové dovolují užít si přírody, dostat se tam, kam auto nemůže, přiměřeně si zasportovat a zároveň si nezruinovat netrénované tělo.

Chválí si je hlavně rekreační cyklisté, kteří si rádi užijí pohodovou jízdu rovněž v náročnějším terénu. Tuto charakteristiku v českých podmínkách perfektně splňuje například Trutnovsko, které cyklistům všeho druhu mimořádně přeje: v květnu byl například na břehu Úpy v rozsáhlém multisportovním komplexu otevřen Kasper Park, možná největší bikepark v republice, kde lze řádit podle libosti.

Cykloturistům znalci regionu doporučují vyjížďku na okolní Rýchorské a Jestřebí hory. Nejsou ještě „profláknuté“ a cyklista (i elektrocyklista) tady najde to, co potřebuje: značené trasy, krásnou přírodu i dost občerstvovacích stanic.

Přestože dnešní oři z lehkých slitin už vodu ani obrok nepotřebují, jezdci si po cestě ve „formanské hospodě“ rádi odpočinou a napojí se.