Diskutujte: Kam na hory nejraději vyrážíte právě vy?

Zimní dovolená je stále u mnoha tisíců Čechů oblíbená a nenechá si ji ujít čím dál tím víc lidí. Loni jich bylo dokonce přes milion a půl. Máte raději domácí pohodu, jednoduchost, schopnost se bez problémů domluvit, nebo jste pětičlenná rodina s malými dětmi a netoužíte po stovkách kilometrů sjezdovek? Pak určitě volte české hory. Stejně jako 800 tisíc dalších Čechů. Chcete raději nezávislost, zdolávat velké vrcholy, netlačit se u lanovek a užívat si s partnerem čerstvý prašan? V takovém případě pro vás bude vhodné jedno z oblíbených alpských středisek. Loni je navštívilo skoro 700 tisíc Čechů. I přes vysokou návštěvnost se nebojte, existují střediska, ve kterých na Čecha jen tak nenarazíte.

Kafe.cz zjistilo:

  • Mezi nejoblíbenější české destinace patří Krkonoše, pak Jizerské hory a hory Krušné. Z alpských středisek je na tom nejlépe v českých myslích Rakousko, pronásledováno Itálií se Švýcarskem a nechybí ani Francie. Kam tedy vyrazíte letos vy?

JEDINĚ ALPY

Drahé, ale dokonalé: Ischgl – Samnaun, Rakousko

Máte-li rádi luxus a dokonalost, milujete zimní sporty a chcete každý den lyžovat na jiné sjezdovce, pak právě pro vás bude vhodné „snobské“ středisko Ischgl s 200 kilometry upravených sjezdovek. Za své nemalé peníze se dočkáte moderních lanovek, vynikajícího servisu a žádných front. Vyšších cen se dočkáte nejen za skipasy, ale také více stojí ubytování i jídlo. Ale jinak to je jediné negativum tohoto střediska. Zároveň si tady užijí ti, kteří se na lyžovačce chtějí vyhnout Čechům, a přitom je středisko z naší země vzdálené jen necelých 650 km. Najdete zde velký výběr sjezdovek, užijí si tu zastánci adrenalinu a černých sjezdovek, ale bát se nemusí ani začátečníci. Navíc se tu vyřádí také milovníci freeridu. A třešničkou na dortu je možnost přejet na lyžích do Švýcarska a ve městečku Samnaun si nakoupit v Duty Free Shopu.

Pro vášnivé lyžaře: Sv. Mořic, Švýcarsko

Svatý Mořic má pověst střediska pro boháče, ale tak už to dávno není. Sice si tu vyberou i boháči, ale pro obyčejného Čecha není tohle místo zapomenuto. Vybere si tu opravdu každý. Najdete zde tři lyžařská propojená střediska s 350 kilometry sjezdovek až ve třítisícových výškách. Pobavíte se na modrých lanovkách, nechybí červené a pro úplné nadšence ani černé. Navíc zde objevíte také olympijskou sjezdovou trať z vrcholu Corviglie.

Když vám nevadí lidé: Tři údolí, Francie

Trojí údolí patří mezi nejoblíbenější střediska ve Francii a v Evropě vůbec. Mezi ta nejnavštěvovanější místa patří hlavně Les Menuires, Val Thorens a Meribel. V blízkosti také najdete luxusní středisko Courchevel. Celkem se můžete projet až na 600 km sjezdovek všech obtížností. Samozřejmostí jsou denně upravované sjezdovky a dokonce se můžete ubytovat v apartmánech přímo na francouzských svazích. Mimochodem Val Thorens je nejvýše položené středisko ve Francii. Rozhodně doporučujeme návštěvu minimálně na týden, protože celé tohle středisko nezvládnete za prodloužený víkend. Vyřádí se tu jak blázniví lyžaři a snowboardisti, tak maminky s malými dětmi. Navíc tu najdete skvělé wellness vyžití.

KRÁSNÉ ČECHY

Tradice: Rokytnice nad Jizerou, Krkonoše

Oblíbené české středisko vás přivítá upravenými sjezdovkami a také běžeckými tratěmi. Sjezdovky jsou v případě nedostatku sněhu uměle zasněžovány sněžnými děly. Ale i když je letošní zima teplá, na horách a speciálně v Rokytnici je sněhu zatím dost. Navíc na každém rohu najdete servisy a půjčovny lyží a také lyžařské školy, kam můžete „upíchnout“ své děti. Po celém areálu jezdí také speciálně upravený skibus. Nejznámější je lanová dráha na Lysou horu, která měří 2 198 m a je druhou nejdelší v ČR. Z ní vede modrá i červená sjezdovka. Nelyžující si mohou užít snowtubing, tedy sjíždění na nafukovacích člunech v umělém koridoru.

Pro nenáročné: Tanvaldský špičák, Jizerské hory

V jizerských horách jsou ve většině případů skvělé podmínky pro lyžování. Ve třech skiareálech, Tanvaldském Špičáku, Bedřichově i Severáku, které leží kousek vedle sebe mezi Libercem a Tanvaldem, platí zakoupený skipas v jednom z nich. Takže při prodlouženém víkendu můžete objet všechna oblíbená střediska za jedny peníze. Jizerky jsou rájem pro běžkaře. Z každého střediska se totiž také rychle dostanete na oblíbenou běžeckou trať Tour de Jizerky.