Blíží se vánoce a vy možná přemýšlíte, jaký dárek nadělit své drahé polovičce, rodičům, tchýni... Prostě všem těm, pro které je tak těžké vymyslet něco pěkného, nápaditého a potěšujícího. Co takhle víkend v lázních plný příjemných procedur? Když se vrátíte k článku z minulého týdne, najdete inspiraci na slovenské lázně, dnes nabízíme lázně české.

Karlovy Vary

Tak jako by měl každý Čech navštívit Prahu, měl by zavítat i do Karlových Varů. Jde totiž o nejznámější, největší – a snad i nejkrásnější – lázně u nás. Procházka po Mlýnské kolonádě a ochutnávka místních pramenů patří sama o sobě k zážitkům a co teprve, když přijdete až k luxusnímu Grandhotelu Pupp, v němž nocují světové celebrity, a to nejen v době MFFKV. Pokud budete mít štěstí na počasí, vyplatí se vyjet lanovkou na vyhlídku. Musíte se ale připravit, že luxusní lázně něco stojí, a tak bude potřeba sáhnout hlouběji do kapsy. Zákusek v cukrárně za stokorunu, anebo polévka za dvě stovky v Grandhotelu Pupp jsou totiž samozřejmostí.

Více informací: www.karlovy-vary.cz

Mariánské Lázně

Mezi další české nejznámější lázně, do kterých stojí za to vyrazit, patří Mariánské Lázně. Leží na úpatí Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, a tak nabízí i spoustu prostoru pro nejrůznější výlety. Společně s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi tvoří západočeský lázeňský trojúhelník, hojně vyhledávaný českými i zahraničními turisty. A právem, protože patří mezi nejkouzelnější lázeňská města u nás, kde navíc můžete ochutnat přes čtyřicet minerálních pramenů.

Více informací: www.marianskelazne.cz, www.marienbad.cz

Františkovy Lázně

Jsou nejmenší ze všech tří v západočeském trojúhelníku, ale patří k nejnavštěvovanějším a velmi oblíbeným, a to především pro svůj léčivý Františkův pramen, jehož účinky jsou známé už od středověku. Za vidění stojí i centrum lázní, v němž se nachází nádherné klasicistní a empírové budovy. Mezi nejkrásnější patří empírová kolonáda Lučního a Solného pramene, která přímo vybízí k procházce. Pokud se do lázní vypravíte, nesmíte vynechat ani nejpopulárnější sochu chlapečka Františka.

Více informací: www.frantiskovy-lazne.cz, www.franzenbad.cz

Luhačovice

Nejen Čechy nabízí nádherná lázeňská města, ale vyrazit za odpočinkem se vyplatí i na Moravu. Nádherné lázně Luhačovice jsou zde největší a patří k opravdovým klenotům. Nabízí nejen proslulý pramen Vincentky, ale také nádhernou kolonádu a nesčetné množství procházek, ať již k nedaleké přehradě, anebo mezi stromovím a zeleným porostem k okolním pramenům. Zahrát si můžete minigolf či tenis, poslechnout si některý z koncertů na kolonádě, navštívit nádherné Lázeňské divadlo.

Více informací: www.lazneluhacovice.cz

Lázně Jeseník

Pokud se vydáte na dovolenou do Jeseníků, určitě nevynechejte alespoň krátkou zastávku v Priessnitzových lázních Jeseník. Od ostatních lázeňských měst se totiž v mnohém liší. Leží na svazích Studničního vrchu asi 2 km od města Jeseník, v průměrné nadmořské výšce 620 m, a to v nejsevernějším výběžku Slezska a Moravy. Pokud si potřebujete odpočinout od každodenního stresu, pak jsou přesně pro vás – jde totiž o opravdovou oázu klidu. Ve zdejších kopcích najdete přes 80 pramenů a unikátní je i zdejší kolonáda – nejde totiž o žádný výplod architektury, ale o poklidnou procházku zdejšími lesy.
Více informací: www.priessnitz.cz