Podle očekávání se potvrdilo staré a dobře známé pravidlo: když žena není v pohodě, více jí chutná jíst a její tělo se na případné ještě horší časy připravuje masivním ukládáním podkožního tuku.

Je to ale prý nakonec zdravější než užírání se a vysychání, což může vést až ke zhoubným chorobám. Newyorské centrum provedlo výzkum mezi 1499 matkami s průměrným věkem 28 let, jejichž dětem byly v průměru 3 roky.

41 % matek mělo nadváhu

Předpokládali přitom, že zhruba 32 procent těchto žen bude obézních - v souladu s celkovým výskytem obezity v americké populaci. Experti ale zjistili, že nezdravou nadváhu má hned 41 procent ze zkoumaného vzorku matek! Existuje přitom přímá souvislost mezi životním stylem žen a jejich hmotností.

„Chudoba, nepořádek, neurovnané partnerské vztahy, špína v domě - to všechno jsou rizikové faktory ohlašující pravděpodobnost obezity,“ objasňuje vedoucí studie Earle Chambers. „Zhruba se dá říct, že každých deset procent poklesu životního standardu oproti normálu znamená nárůst výskytu obezity o šest procent.“

Je ale zajímavé, že dětí se to netýká - ty se v tomto útlém věku ještě vyvíjejí normálně. Tloušťka přijde, až „začnou rozum brát“...