Foto: Isifa

Ale pokud chcete, považujte za sedmimiliardté dítě i kterékoli jiné robátko, jež přišlo na svět v uplynulých či následujících pár letech. On to stejně nikdo nedokáže přesně spočítat.

O tom, že Organizaci spojených národů (OSN) v tomto ohledu nemůžeme brát moc vážně, nás už před lety přesvědčilo její počínání v souvislosti s dětmi číslo pět miliard a šest miliard.

V obou případech totiž šlo o čisté politikum – něco na způsob dávných nápadů „generálnych sekretárov“. Hlavní byla fotka hlavy OSN s novorozencem v náručí a pár nic neříkajících frází.

Narozen do blahobytu?

„Měla byste být vděčná osudu za to, že se váš syn Matej Gašpar narodil do blahobytu,“ řekl generální tajemník OSN Javier Perez de Cuellar blahosklonně Matejově mamince Sanje (zdravotní sestra, tehdy 23) a jeho otci Dragutinovi (elektrikář, tehdy 29).

3,2 miliardy? Nebo 256 miliard?

  • Přes úsilí řady vědců pořád není jasné, jak se bude vyvíjet globální populace. Je to tak trochu jako s klimatickými změnami: do hry vstupuje příliš mnoho neznámých veličin. Vinou toho se odhady počtu obyvatel pro rok 2150 pohybují od poklesu na 3,2 miliardy až po nárůst na 256 miliard! Obě čísla jsou přitom opřena o seriozní údaje: první bere v potaz stále klesající porodnost, druhý naopak počítá s návratem k vysoké porodnosti z počátku 90. let.
  • Osmé miliardy by podle většiny odhadů mělo lidstvo dosáhnout v letech 2025-2030, deváté o 10 let později. Pro zajímavost: ještě studie OSN z poloviny 90. let tvrdily, že lidstvo překročí hranici 8 000 000 000 až někdy v roce 2055 a potom nastane populační pokles.
  • Mezi řadou vědců se vracejí k životu maltuziánské teorie. Ty tvrdí, že naše planeta přemnožené lidstvo neuživí, následkem čehož přijdou války, epidemie a podobné katastrofy. Ty náš počet zase sníží do přiměřených hranic. Podobné prognózy se v pravidelných intervalech objevují už po několik staletí, nikdy se však nevyplnily.