Když naši poslanci v Bruselu lobbují za ochranu tvarůžků, piva, slivovice a bůhvíčeho ještě, je to vždy trochu i legrace. V Bolívii ale svůj boj za celosvětovou legalizaci užívání koky myslí smrtelně vážně. Prezident země Evo Morales kvůli tomu dokonce předváděl žvýkání lístků koky na valném shromáždění OSN!

Zažene únavu i hlad

„Kokový nacionalismus“ je dnes v Bolívii velké téma. Američané se snaží pěstování této bájné rostliny, v němž jsou Bolivijci třetí na světě, co nejvíc potlačit. Místní farmáři ale tvrdí, že „koka není kokain“, a oseté plochy naopak rozšiřují. V tom jim Evo Morales velmi pomáhá – sám je totiž bývalý kokový farmář a stále ještě předseda sdružení pěstitelů koky (cocaleros).

Nenápadnou rostlinu v chudé jihoamerické zemi pěstují už 4 000 let. Pro dávné Inky byla posvátná, tradičně se obětovala bohyni Pačamama (matka Země). Žvýkají ji zde lidé bohatí i chudí: těm prvním přináší požitek, druhým umožňuje lépe překonávat hlad, námahu a výškovou nemoc.

Drobné tmavě zelené lístky tvoří základ lidového léčitelství země a podle Eva Moralese i jejího kulturního dědictví (tak se to dokonce píše v nové ústavě Bolívie). Fakt, že se z koky dělá kokain, je podle něj pouze nešťastná shoda okolností. Rostlina sama ale prý kvůli tomu nesmí být odsuzována. „Vždyť alkohol se dá dělat ze všech druhů ovoce a také kvůli tomu nejsou zakazovány,“ říkají cocaleros.

Kokain pro tři papeže

Američané si donedávna představovali, že pěstování koky pod Andami ukončí pomocí tučných dotací na jiné plodiny. Přeměna odlehlých kokových plantáží v ananasové a banánové však zkrachovala: dovážení ovoce na tržiště velkých měst je tak drahé, že se nevyplatí. Za lehkou, skladnou a trvanlivou koku se naopak platí skvěle a hned na místě.

Díky podpoře „národní plodiny“ Evo Morales vyhrál poslední volby. Obrátil se pak na amerického prezidenta Baracka Obamu s poselstvím, které ho asi dost uvedlo do rozpaků. Stručně řečeno: „Já jsem první indiánský prezident své země, ty první černý prezident své země. Oba pocházíme z utlačovaných vrstev, měli bychom držet spolu. To by v tom byl čert, abychom se nedomluvili a něco s tou kokou neudělali!“

Američané ale zůstali neoblomní, a tak se Evo Morales musel do marketingu plodiny pustit sám (nejvýš s pomocí svých přátel Huga Cháveze a Raúla Castra). Pro začátek požádal, aby koka byla odstraněna z oficiálního mezinárodního seznamu narkotik. Její účinky jsou údajně podobné jako u nikotinu nebo kofeinu, a není proto důvod ji démonizovat.

Rostlina prý navíc pomáhá proti všemožným neduhům od impotence po rakovinu, tudíž by se měla rozšířit do celého světa.To se ostatně už v 19. století málem podařilo korsickému vinaři Angelu Marianimu. Jeho Vin Mariani – víno s výtažkem z koky – si oblíbili Emile Zola, Thomas Alva Edison, britská královna Viktorie a hned tři papežové. Slibnou kariéru hnědého moku ukončilo až zjištění, že obsahuje obstojné množství kokainu.

Jak chutnají koka špagety?

To prý ale pro současné bolivijské kokové výrobky neplatí. Na trhu zde najdete koka whisky: díky rostlinnému výtažku má mít „víc vápníku než mléko, víc železa než špenát a víc fosforu než ryba“. Nebo si raději koupíte kokové pivo, sirup, pastilky proti kašli, čaj, šampon, sušenky, instantní polévky, bonbony či zubní pastu?

V La Pazu mají restaurace, kde ze směsi kokového prášku a mouky dělají těstoviny. Úřady chystají přidávání koky do pokrmů ve školních jídelnách! Největší proslulosti se ale dočkal nový nápoj nazvaný Coca-Colla, který loni představil světu osobně sám „apoštol koky“ Evo Morales.

Slovo colla v jeho názvu nemá nic společného s americkou colou. Collas se totiž v Bolívii říká potomkům domorodých obyvatel – včetně indiánů z kmene Aymarů, ze kterého pochází prezident Evo Morales. Nový mok se ovšem zatím většího rozšíření nedočkal.

Boj za světovou legalizaci koky mezitím pokračuje a řada odborníků je pro. Zároveň ale podotýkají, že se ji v dohledné době určitě nepodaří prosadit, protože by se tak výrobcům kokainu usnadnil přístup k vzácné surovině. K tomu Bolivijci dodávají, že kokain je problém Američanů a ti by si ho měli vyřešit. Výsledek všeho pak je, že se nejspíš u našich vietnamských trhovců bolivijská „zelenina“ jen tak brzy neobjeví. K velké radosti pěstitelů konopí…

Božská přísada

Coca-Colla zdaleka není jediný nápoj na světě, který obsahuje „božský“ extrakt z lístků koky. Ten je rovněž v konkurenční limonádě, jež má název o jedno l chudší. Samozřejmě už ale neobsahuje žádný kokain, jako tomu bylo podle originálního receptu až do roku 1906. Kokový extrakt se vyrábí v USA ze suroviny dovážené z Peru a Bolívie.