V roli stylového agenta s povolením zabíjet se postupně vystřídalo šest tváří.

Největší klasik: Sean Connery (1962-1971)

"Chtěl jsem chlapíka, který by měl koule. Bylo mi jasné, že tohohle drsného Skota stačí trochu napomádovat a naučit způsobům a bude to dokonalý Flemingův Bond. Ne jako všichni ti vyfintění modelové, co se o tu roli ucházeli," vysvětloval producent Albert Broccoli, proč si pro roli Jamese Bonda vybral právě Seana Conneryho. Ten "drsný Skot" se předtím, než se uchytil v šoubyznysu, živil mimo jiné rozvážením mléka, řízením kamiónu či leštěním rakví. Jediné, co mu chybělo k bondovské dokonalosti, byla trocha vlasů: protože v té době už plešatěl, ve všech bondovkách musel před kamerou nosit příčesek. Svému stvořiteli, autorovi bondovských románů Ianu Flemingovi, se ovšem první představitel agenta 007 nezavděčil hned: "Příšerné. Prostě příšerné," prohlásil Fleming poté, co Conneryho poprvé uviděl na plátně. Později ovšem změnil názor a ve svých pozdějších knihách dokonce pro Jamese Bonda vymyslel skotské předky, aby Connerymu role seděla co nejlépe.

Během účinkování Seana Conneryho v roli Jamese Bonda (zahrál si ho celkem šestkrát, nepočítaje v tom film Nikdy neříkej nikdy, který nepatří do klasické bondovské série) byla ustanovena všechna nyní již kultovní pravidla, postavy a repliky - počínaje legendárním "Protřepat, nemíchat!" a konče faktem, že po boku agenta 007 pokaždé odstartuje svou kariéru jiná mladá a krásná vycházející hvězda coby "Bond girl". Sean Connery vyčítal Bondovi jen to, že mu nedal mnoho příležitostí etablovat se jako seriózní herec: "Všechno, co člověk potřebuje, aby mohl hrát James Bonda, je fyzička rugbyového hráče, s níž dokážete vydržet osmnáct týdnů nepřetržitého plavání, honiček a kaskadérských kousků."

Největší smolař: George Lazebny (1969)

Australský model George Lazebny si zahrál Jamese Bonda pouze jednou, ve filmu V tajné službě jejího veličenstva. Předtím neměl takřka žádné herecké zkušenosti - hrál pouze v reklamách na čokoládu. Na filmu to ostatně bylo znát, kritika poznamenávala, že své repliky pronáší poněkud toporně. Producenti celé série mu nabízeli smlouvu na celých sedm filmů. George Lazebny se nicméně od svého agenta nechal přesvědčit, že tajný agent s povolením zabíjet velmi brzy vyjde z módy, a po jediném filmu sérii opustil. Na jeho místo se vrátil Sean Connery, který se "své" role opět ujal ve filmu Diamanty jsou věčné.

Nejdéle sloužící: Roger Moore (1973-1985)

Ve smokingu Jamese Bonda strávil dvanáct let a zahrál si ho v celkem sedmi filmech. Tajemstvím jeho úspěchu bylo patrně to, že se nijak nesnažil imitovat Seana Conneryho. Bonda ztvárnil po svém, v poněkud lehčím tónu, s důrazem na komediální situace. Jeho agenta 007 dokonce namísto martini s vodkou popíjel bourbon.

Roger Moore hrál Jamese Bonda ještě dlouho po padesátce, takže ve svých pozdějších filmech se už hojně nechával zastupovat kaskadéry - celkem jich prý bylo víc než sto. V jeho poslední bondovce s názvem VIEW TO KILL si údajně pouze v detailních záběrech můžeme být jisti, že se skutečně díváme na Rogera Moorea.

KAFE.cz zjistilo

Titulní skladbu pro Live And Let Die složil legendární brouk Paul McCartney. Hrál ji i na pražském koncertě.

Nejlepší herec: Timothy Dalton (1987-1989)

S rolí Jamese Bonda koketoval celých dvacet let. Poprvé ho oslovili už v roce 1968, tehdy se však Timothy Dalton na agenta 007 cítil příliš mladý. Druhá nabídka přišla o dvanáct let později, tehdy však producenti ještě neměli dopsaný scénář a Timothy Dalton se obával, že by se jejich představa o Bondovi příliš rozcházela s tou jeho. Do "tajných služeb Jejího Veličenstva" tedy nastoupil až ve filmu Povolení zabíjet.

Ve srovnání se svými předchůdci měl velmi důstojný herecký rodokmen, zahrnující i shakespearovské role. Kritika ho nicméně přijala vlažně: "Dalton nemá Conneryho přirozenou autoritu ani Mooreův lehkonohý šarm, ale aspoň není jako Lazebny," napsali o něm v listu The Guardian. Po dvou filmech sérii opustil.

Nejelegantnější: Pierce Brosnan (1995-2004)

Pierce Brosnan se role Jamese Bonda ujal s úmyslem ho změnit: "Chtěl bych nahlédnout pod povrch toho muže, zjistit, co ho pohání, co z něj dělá zabijáka," prohlásil. A jestli mu šlo o změnu, pak opravdu uspěl - a nejen proto, že narozdíl od svých povětšinou britských předchůdců pocházel z Irska. Brosnan se totiž stal prvním Bondem po rozpadu Sovětského svazu, který byl až dosud jeho úhlavním nepřítelem. Mnozí se obávali, že agent s povolením zabíjet tím pádem patří do starého železa. Ukázalo se však, že se zmýlili. Jen namísto komunistického impéria se napříště jeho protivníky stali nejrůznější šéfové ruských mafií, gangsteři a teroristé.

Brosnan představil Bonda jako elegantního chlapíka, který si libuje v nejjemnějších doutnících a na míru šitých oblecích. Kritika jeho první filmy oslavovala jako velké znovuzrození celé série. Dobrodružství Jamese Bonda se v jeho podání proměnila ve velkolepou podívanou na pomezí reality a nejbujnější fantazie.

Nejrealističtější: Daniel Craig (2006-současnost)

Obsazení Daniela Craiga do role agenta 007 předcházely rozsáhlé spekulace, v nichž figurovala snad polovina všech herců mužského pohlaví, kteří se na obrazovce nebo na plátně zviditelnili po roce 2000. Hovořilo se o Cliveu Owenovi, Eriku Banovi, Hughu Jackmanovi, Geraldu Butlerovi a mnoha dalších. Film Casino Royale, v němž se Daniel Craig objevil poprvé, vlil Jamesi Bondovi do žil doslova novou krev.

Jeho příběh se totiž vrací na začátek kariéry Bonda coby tajného agenta. Představuje ho jako poněkud neotesaného drsňáka, který srší energií, ale dělá spoustu chyb. Jemné doutníky a na míru šité obleky se staly minulostí.... (tedy vlastně budoucností jeho hrdiny). Jeho Bond kašle na to, jestli jeho martini je protřepané nebo zamíchané. Je zranitelný na těle i na duši - a možná právě tím si diváky dokázal získat.