Jak vybrat domácí espresso kávovar?

Není to tak dávno, kdy vychutnat si espresso doma bylo luxusem. Dnes se stává kávovar běžným přístrojem v našich kuchyních. Na trhu je v současné době bohatý výběr různých systémů, značek a kvality. Podle čeho bychom měli vybírat a na co si dát pozor?

Domácí bar

Nákup kávovaru zvažujeme z mnoha hledisek. Každý z nás považuje za rozhodující něco jiného. Někdo vybírá podle designu, někdo dle kvality, někdo podle ceny. Jako první věc je třeba zjistit, zda vámi vybraný přístroj je určen pro přípravu kávy espresso. Kávovar na espresso totiž musí být bezpodmínečně vybaven vysokotlakým čerpadlem. Pokud kávovar čerpadlo nemá, nejedná se o espresso kávovar. Výjimku tvoří kávovary pákové, pracující s vodním lisem. Pojďme se podívat nejdříve na nejrozšířenější systémy kávovarů pro domácnosti.

Kávovary plnoautomatické


Domácí bar
V těchto kávovarech, jak napovídá jejich název, probíhá příprava kávy automaticky. Kávovar je vybaven zabudovaným kávomlýnkem. Kávovar nejdříve semele dávku kávy, poté ji upěchuje a spaří v komoře a zbaví se kávového odpadu. To vše se děje pouhým stiskem tlačítka. Jedná se o kávovary pohodlné, nicméně vcelku veliké, zabírající mnoho místa a vyžadující správnou údržbu. Bohužel důležité součásti těchto kávovarů bývají vesměs vyrobeny z plastů, což nezaručuje dobrou tepelnou stabilitu, tak důležitou pro přípravu espressa. Výhodou je příprava nápoje vždy z čerstvě pomleté kávy, tuto skutečnost ale poněkud sráží umístění mlýnku v kávovaru, tudíž u zdroje tepla. Teplo stejně jako světlo a přístup vzduchu způsobuje rychlou degradaci aromatických olejů - tzv. „žluknutí“. Někdy je také poněkud obtěžující čištění, je však velice důležité je provádět, neboť zbytky kávy v trubičkách kávovaru mají negativní vliv na chuť kávy. Je třeba vybírat takový kávovar, který vás upozorní na potřebu proplachu, čištění a odvápnění.

Kávovary pákové

Jedná se o malé brášky kávovarů, které můžete vidět v kavárnách a barech. Příprava kávy probíhá stejně jako v kavárně. Do páky kávovaru vsypete odměřenou dávku mleté kávy, kávu v páce upěchujete a páku následně vložíte do kávovaru. Poté spustíte přípravu kávy. Tyto kávovary se vyznačují jednoduchostí obsluhy a údržby. Káva z nich připravená se velmi blíží chuti pravého italského espressa. Nelze pominout i jejich univerzálnost. Některé kávovary umožňují totiž přípravu z mleté kávy i z porcované kávy ESE. Nevýhodou může být práce s mletou kávou, káva po namletí velmi rychle ztrácí aromatické oleje. Rozhodně se nedoporučuje skladovat větší množství pomleté kávy déle než dva až tři dny, byť je uzavřena ve vzduchotěsné nádobě. Tento hendikep se dá snadno vyřešit přikoupením domácího kávomlýnku. Kávomlýnkům se budeme věnovat na závěr tohoto textu.

Rady pro nákup kávovaru, aneb na co si dát pozor

  • Pokud se rozhodujete nakupovat kávovar, je důležité, jak kvalitní nápoj od vašeho kávovaru požadujete, zda vám postačí připravovat pouze kávu, nebo i nápoje jako cappuccino či caffe latte.
  • Pokud chcete být domácí barista a chcete mít kávu v podobné kvalitě jako v baru, rozhodně uvažujte o pákovém kávovaru a kávomlýnku.
  • Pokud vám nejde tolik o kvalitu nápoje a naopak dáte přednost komfortu obsluhy, je automatický kávovar právě pro vás.
  • Kávovary kupujte nejlépe ve specializovaných obchodech, kde vám s výběrem poradí. Získat dobrou radu v supermarketu či obchodu s elektrospotřebiči není zrovna snadné. Vždy se ptejte na dostupnost záručního a pozáručního servisu, ušetříte si spoustu nepříjemností do budoucna.
  • V životnosti kávovaru hrají velmi důležitou roli použité materiály a komponenty. Vždy dejte přednost kvalitním materiálům jako nerezová ocel, měď, mosaz před plastem a hliníkovou slitinou. Pokud je páka a hlava kávovaru vyrobena z mosazi, můžete si být jisti, že výsledný nápoj bude výtečný.
  • Cena kávovaru je samozřejmě důležitá pro naše rozhodování. Je pravdou, že čím vyšší cena, tím lepší materiály byly použity při výrobě a tím delší je životnost kávovaru. Pozor ovšem na designové lahůdky, sice ne všechny, ale mnoho kávovarů s podpisem světového designera vás sice ohromí svým designem, ale už ne tolik kvalitou výsledných nápojů.

Automatický „kapučinátor“


Použití "kapučínovače" je snadné
Rozhodně je třeba zmínit toto zařízení na šlehání mléčné pěny. Tento doplněk usnadňuje šlehání mléka pro přípravu cappuccina a caffe latte. Automatický „kapučínovač“ je namontován buď napevno, na místo výdejníku páry, nebo je snadno vyjímatelný, což je ta lepší možnost. Zařízení samo nasává mléko hadičkou a vypouští do hrnku ohřáté a zpěněné mléko. Použití „kapučínovače“ je velmi snadné a výsledek není špatný. Jen je třeba brát v úvahu více práce při čištění. Automatický kapučínovač je třeba po každém použití propláchnout čistou vodou.

Kávomlýnek

Pro nejlepší výsledky je třeba kávu mlít těsně před přípravou kávy, aby nezvětrala. Je tedy rozhodně lepší kupovat kávu zrnkovou, a ještě lépe čerstvě praženou. Pro mletí kávy na espresso je třeba používat pouze kávomlýnky s mlecími kameny, nikoliv tříštivé! Lze použít i ruční kávomlýnky našich babiček, pokud jsou jejich kameny ostré. Některé pákové kávovary jsou vybaveny presurizační pákou, která dovoluje připravit espresso i z hrubě mleté kávy. Ideální kávomlýnky pro mletí kávy na espresso jsou mlýnky elektrické. Elektrické kávomlýnky melou kávu velmi stejnorodě. Existují mlýnky, které melou porci kávy přímo do páky, nebo s dávkovačem, které naleznete například zde.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek