Jak voní české Vánoce

Zdroj:

Adventní čas a Vánoce máme už od dětství spojené s vůní koření, sušeného ovoce a ořechů. Určitě se nám nejprve vybaví vanilka nebo skořice, která zavoní při přípravě svařeného vína.

Dnes už si možná ani přesně nevzpomeneme, jaké koření se používá do perníkového těsta. Směs anýzu, fenyklu, skořice, nového koření, badyánu, koriandru a hřebíčku, kterou lze koupit již namíchanou v obchodě, společně s medem totiž vnímáme jako jedno aroma.

Dříve se v každé chalupě sušila nakrájená jablka a z těchto křížal se pak vařil čaj. Nebo se z ovoce dělával kompot, do něhož se kromě hřebíčku a skořice přidával také kardamom.

V současné době se vůně jablek mísí s citrusovými plody, především s pomeranči a citrony, a my je cítíme v horkých nápojích – nejen v čaji, ale i punči.

Netradiční grog

Někde se do něj přidává také tuzemský rum. Ostatně tato nezaměnitelná pálenka specifické vůně se při pečení cukroví u nás hojně využívá.

A zkoušeli jste již připravit grog z becherovky? Opojnou vůni bylinek, z nichž se tento likér vyrábí, už také považujeme za typicky českou.

Směsice všech těchto čichových dojmů, s nimiž se setkáváme doma a které na nás útočí z kaváren, restaurací a stánků na trzích, v nás vyvolává radostné očekávání Vánoc.

Čtěte také:

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky