Dnes už si možná ani přesně nevzpomeneme, jaké koření se používá do perníkového těsta. Směs anýzu, fenyklu, skořice, nového koření, badyánu, koriandru a hřebíčku, kterou lze koupit již namíchanou v obchodě, společně s medem totiž vnímáme jako jedno aroma.

Dříve se v každé chalupě sušila nakrájená jablka a z těchto křížal se pak vařil čaj. Nebo se z ovoce dělával kompot, do něhož se kromě hřebíčku a skořice přidával také kardamom.

V současné době se vůně jablek mísí s citrusovými plody, především s pomeranči a citrony, a my je cítíme v horkých nápojích – nejen v čaji, ale i punči.

Netradiční grog

Někde se do něj přidává také tuzemský rum. Ostatně tato nezaměnitelná pálenka specifické vůně se při pečení cukroví u nás hojně využívá.

A zkoušeli jste již připravit grog z becherovky? Opojnou vůni bylinek, z nichž se tento likér vyrábí, už také považujeme za typicky českou.

Směsice všech těchto čichových dojmů, s nimiž se setkáváme doma a které na nás útočí z kaváren, restaurací a stánků na trzích, v nás vyvolává radostné očekávání Vánoc.

Čtěte také: