Možná vás právě nyní, po dlouhých zimních týdnech, překvapila doma na zdi typická skvrna signalizující přítomnost plísně. Přemýšlíte, kde se vzala a jak se jí co nejrychleji a nejefektivněji zbavit. Pokud jste si jí všimli včas, kdy se ještě nestihla „zabydlet“ a rozrůst, půjde to celkem snadno.

Miluje vlhko

„Plísně jsou mikroskopické vláknité houby životaschopné i bez přítomnosti světla a kyslíku. Důležitá je pro ně vlhkost – kolem osmdesáti procent – a teplota mezi osmnácti až dvaceti osmi stupni Celsia. V takových podmínkách dokáže vzniknout během pouhých pěti dnů z jedné spory plísně další miliarda nových,“ vysvětluje Petr Šuma ze společnosti Stachema.

V úplném počátku se projevuje jako ztmavlé zavlhlé místo. Bílé, žluté, hnědé nebo zelené skvrny či povlaky pak na různých površích můžou v konečné fázi zčernat.

Výskyt plísní je důsledek zvýšené vlhkosti vzduchu v bytě nebo domě a může představovat také následný projev různých stavebních závad (zatékání dešťové vody, nevhodně provedené zateplení objektu) nebo havárií (prasklé vodovodní potrubí, vytopení sousedy a podobně).

Nejčastější zdroje plísní v domácnostech však bývají činnosti, při kterých vzniká vodní pára: vaření, praní a sušení prádla, koupání a sprchování se. Objevují se v málo větraných bytech, třeba tam, kde byla klasická dřevěná okna vyměněna za plastová, čímž se omezilo původní proudění vzduchu. Někoho možná překvapí, že plísním se dobře daří v domácnostech, kde je velké množství hodně zalévaných květin nebo kde nadmíru používají zvlhčovače vzduchu.

Pokud nedochází k dostatečné cirkulaci vzduchu, vodní pára se sráží na stěnách, podlaze nebo nábytku a vsakuje se. Tím vzniká živná půda pro plísně, které se objevují nejčastěji u stropu, v rozích stěn či za nábytkem. Můžeme se s nimi setkat na omítkách, malbách, tapetách, papíru, mezi kachličkami, ale i na dřevě, kůži a dalších materiálech.

Dezinfekce to zachrání

Jediná metoda, kterou můžeme s plísněmi úspěšně bojovat, je dezinfekce. Spory je vždy nutné odstranit speciálními přípravky zamokra. Seškrabáváním zasucha by se totiž škodlivé výtrusy rozšířily do okolí.

Místo proto nejprve nastříkáme (přibližně ze vzdálenosti 5 cm) nebo natřeme účinným dezinfekčním prostředkem (například Fungispray Super, Savo, Sanal). Necháme ho působit po dobu doporučenou v návodu a následně místo mechanicky očistíme vlhkým hadrem či kartáčem nasyceným dezinfekčním přípravkem. Vhodné je odstranit rovněž malbu zasaženou plísní, případně také vrchní omítku.

Po vyschnutí ošetřeného povrchu je nejvhodnější provést nátěr přípravkem s preventivní protiplísňovou přísadou. Tyto moderní malířské barvy vytvářejí vysoce krycí otěruvzdorné filmy, jež dobře propouštějí vodní páry a dají se i barevně tónovat. Zaručují preventivní ochranu proti napadení houbami a plísněmi a některé jsou určeny do zvláště rizikových míst, jako jsou prádelny nebo koupelny (třeba Detakryl).