Oslavy Velikonoc mají základ v křesťanském náboženství, ale není výjimkou, že se i takové svátky přenesou mimo církev. V některých zemích křesťanský základ nerespektují, ale ve většině existují zvyky a tradice, které k náboženství odkazují a nebo přímo z něj vycházejí.

Česko

U nás již dlouhá léta probíhá tradiční hodování a pomlázka. Muži a chlapci o Velikonočním pondělí vycházejí ze svých domovů a šlehají ženy a dívky pomlázkou z mladých proutků. Ženy jim na oplátku na pomlázku navěšují různobarevné pentle.

Anglie a Amerika

Hlavním symbolem Velikonoc je v obou těchto zemích hledání velikonočních vajíček. Tyto svátky jsou kromě křesťanských také svátky věnované dětem. Proto se často pořádají dětské slavnosti, večírky i party. Do takových oslav jsou zapojena často celá městečka. Ve Spojených státech jsou navíc svátky spojené přímo s náboženstvím, a proto se pár dní před samotnými oslavami schází rodiny a společně chodí do kostela.

Austrálie

Na Velký pátek se v Austrálii drží zvyk, že všechny obchody bývají zavřené. A děti pak přímo o velikonočním dnu hledají vajíčka v zahradách, kam je schová jejich rodina.

Řecko

V rodinách se slaví a koná se vajíčková bitva, která spočívá v rozbití vajíčka o svého protivníka.

Rusko

Rusové oslavují pravoslavné Velikonoce, vajíčka nosí do kostela, kde si je nechají požehnat a pak je konzumují při slavnostním velikonočním obědě.

Německo

V předvečer velikonočního pondělí děti vyrábějí slaměná hnízda, která rodiče potají potom schovají v domě nebo venku. V noci pak chodí od hnízda k hnízdu velikonoční zajíček, který do nich „snese“ různě barevná vajíčka. Ráno je pak děti hledají. Zvykem je také ozdobit velikonočními generacemi strom. Zároveň se pořádají průvody a slavnosti. Vajíčka pak dávají i chlapci dívkám.

Francie

Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty ve francouzských kostelech oněmí zvony. Stejně jako u nás se traduje, že zvony odletěly do Říma. Liší se s námi v tom, že zpátky přinášejí sladkosti pro děti, které pak padají z nebe dolů. A děti pak vyrážejí do zahrad popadané sladkosti hledat a sbírat.

Norsko

Tato severská země je o velikonočních svátcích téměř posedlá, kromě pomlázky, malování vajíček a lyžovačky, také řešením detektivních příběhů. Je již dlouholetou tradicí, že velké televize v období Velikonoc vysílají slavné detektivní přívěhy. Nejoblíbenější je (stejně jako u nás) Hercule Poirot od Agathy Christie. Také noviny nebo webové servery vydávají detektivní příběhy a snaží se do jejich řešení zapojit své čtenáře.

Itálie

Tradiční "italská" malovaná vajíčka vždy požehná kněz. Hospodyně je poté postaví doprostřed sváteční tabule při obědě.

Kafe.cz zjistilo:

  • Existují i země, ve kterých se Velikonoce neslaví. Mezi takové patří třeba Čína.