Psi a kočky se oslav Vánoc zúčastňují jak při nadílce pod stromečkem, tak u stolu překypujícího dobrotami.

Vůně svátečních lahůdek je láká a vábí a leckterý i jindy přísný a nesmlouvavý majitel ve slavnostní atmosféře loudícím psím očím a škemrajícím tlapkám podlehne.

„Nehledě na plemeno a velikost psa je krmení od stolu nebezpečné a zdravotní problémy pak na sebe nenechají dlouho čekat,“ varuje veterinář MVDr. Leoš Železný.

„Tradiční štědrovečerní menu skýtá pro psa mnohá rizika. Když sní cibuli v bramborovém salátu, může u něj dojít k destrukci červených krvinek a chudokrevnosti.

Rozhodně by také neměl dostávat smažené ryby a cukroví. U smažených ryb hrozí nejen problémy se střevy a žaludkem, ale tučné jídlo může dost vážně poškodit i slinivku.

Kosti z kuřete zase mají tendenci štěpit se, a jsou-li polknuty, můžou zůstat uvnitř zažívacího traktu a proděravět střevo.“

Hlavně vyváženost

Diskuse o krmení kostmi, respektive syrovou stravou jsou v poslední době mezi chovateli psů velmi živé.

Tzv. BARF (Biologically Appropriate Raw Food nebo také Bones and Raw Food) – tedy jídelníček složený z 60 až 80 % z kostí s masem (kuřecí krk, páteř, křídla) a z 20 až 40 % z ovoce, zeleniny, vnitřností, masa, vajec nebo mléčných výrobků - získává mnohé přívržence, kteří se domnívají, že je „přirozenější“.

Vyznavačům syrové stravy na granulích vadí především velký podíl obilovin a znehodnocení vitaminů působením vysokých teplot při zpracování surovin.

„Z pohledu veterinární medicíny je přemíra masa pro psí organismus větší zátěž než přemíra obilnin. Objektivní parametry jako zdravotní nezávadnost a nutriční vyváženost krmiva jsou relevantnější důvody než čerstvost syrové stravy,“ soudí prof. MVDr. Miroslav Svoboda, CSc., z Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

„Z vlastní zkušenosti vím, že nelze spolehlivě zajistit dlouhodobě vyváženou krmnou dávku pro psa připravovanou z nakupovaných surovin.

Tipy pod stromeček

  • Tip na dárek jak pro kočku, tak pro její páníčky je robotická toaleta CatGenie. Místo klasického steliva je záchod vyplněn trvale použitelnými omyvatelnými granulemi. Po použití se obsah mechanicky vyčistí, plastové granule jsou vymyty vodou a dezinfekcí a vysušeny. Odpadá jakákoli manipulace s exkrementy, ty mizejí v odpadu. K fungování kočičího záchodu stačí připojení ke studené vodě, WC nebo pračkový odpad a elektrická zásuvka (více na www.catgenie.cz).
  • Dobrý dárek pro staršího psa, kočku, ale i koně je doplněk stravy Gelacan® Fast, jenž snižuje bolesti pohybového aparátu a působí preventivně na klouby (více na www.orling.cz).
  • „Kosmetický dárek“ pro psa, který potěší také pány, je ústní voda Vet Aquadent – převrat v zubní hygieně zvířat. Zamezí zápachu z tlamy a zároveň funguje jako prevence tvorbě zubního plaku a tím i parodonotóze.