Jak říkávali staří mazáci, těžko na cvičišti – lehko na bojišti. A válka v nadcházejících svátečních dnech čeká téměř každého. Válka o kilogramy.

Nelítostný boj musíme svést s velmi nebezpečným soupeřem: se sebou samým. Strategie a taktika, kterou pro náročné období konce roku zvolíme, by měly vést jen k realistickým cílům.

Rozhodně nemá cenu chtít zhubnout, docela stačí, když se nám podaří nepřibrat. „Zalehnout na matrace“ a nikam nevycházet v tomto společensky exponovaném čase nelze, vítězství tedy předpokládá lstivost.

Rady z tornistry

V supermarketu - stejně jako na bitevní pláni platí, že nejlepší obrana je útok. Funguje to, že co není v lednici či ve spíži, zkrátka doma, to se nesní.

Nakupujte jen potraviny a suroviny, které skutečně potřebujete, přesně podle předem stanoveného plánu. Je-li možné vybrat „hubenou“ variantu, neváhejte. Každé ušetřené procento tuku se počítá.

  • U sporáku – je pravda, že bez cukroví nejsou Vánoce, ale nemusí ho být pět kilo. Možná dokonce rodina i přátelé ocení, když kromě tradičních kousků bude na stole třeba pečivo ze špaldy a ovesných vloček nebo místo máslových rohlíčků v závějích cukru misky s oříšky a sušeným ovocem.

Salát může být „říznutý“ jogurtem, kapr smažený „na sucho“ na pečicím papíře, místo štrúdlu servírujete ovoce a víno jen suché bílé. Chuťové buňky budou spokojené a kalorií méně.

  • Ve volnu – přestože klasická sváteční pohoda pro mnoho lidí znamená polohu horizontální a pohádky v televizi, zkuste jít ven. Chůze (trochu svižnější) je ideální pohyb pro každého. Nabídka různých cílů, kam se o Vánocích vydat, je veliká. Chce to jen překonat lenost.

„Pokud se nebudete přejídat, najdete si každý den chvíli pro sebe a budete se věnovat pohybovým aktivitám, eventuálně pravidelným procházkám, nemusíte se stresovat starostmi ohledně vaší linie a zdravého života,“ radí MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., ze III. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Dopřejte si – ale s mírou!

Staré dobré přísloví Jez do polosyta, pij do polopita, dobře se ti povede o svátečních dnech určitě aspoň jednou nedodržíme.

Výčitky svědomí a následné „pokání“ v podobě absence snídaně však nevedou k nápravě, spíš naopak. Tato častá chyba vede k nadváze.

Snídaně totiž nastartuje metabolismus a přinutí po noci zlenivělé „útroby“ k práci. Měla by tvořit až čtvrtinu celkového denního přijmu, tedy zhruba stejně jako večeře.

„Ke snídani bychom měli volit jídlo s obsahem komplexních sacharidů a vyšším podílem vlákniny.

Cereálie s obsahem celozrnné složky dodají tělu ve spojení s porcí bílkovin, například mléčným produktem, a ovocem vitaminy, minerální látky a potřebnou vlákninu,“ radí odbornice na výživu Bc. Nikola Hanyšová ze společnosti STOB.

Vypustit by se nemělo žádné z pěti denních jídel. Výživoví experti naopak radí sníst něco malého každé dvě hodiny.

Je to jako úsporné přikládání polínek do kachláků, které ovládá každý chalupář – oheň nevyhasne, je teplo a spálíte méně.

Když tělo nemá dostatek energie, klesá krevní cukr a člověk má tendenci okamžitě ho doplnit. Schroustá každou sladkost v dosahu.

„V období vánočních svátku se nám u pacientů velice osvědčilo takzvané naplánování jídelníčku. V praxi to znamená, že si večer sednete a naplánujete si, co budete jíst další den.

Můžete si dovolit i některé „hříchy“ – cukroví, smaženého kapra, bramborový salát nebo chlebíčky,“ vypočítá MUDr. Jitka Housová, Ph.D., ze III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

„Důležité je, abyste dodrželi denní energetický limit, jaký jste měli před Vánocemi. To znamená, že pokud například sníte více sladkostí, musíte následně ubrat u svačiny či večeře nebo zvýšit ten den energetický výdej.“

Čtěte také: