Nástroj pro vertikutaci je podobný sekačkám. Stojí za to opatřit si nebo vypůjčit (asi 500 Kč/den + vratná záloha) motorový.

Mechanické vertikutátory, které vypadají jako hrábě s kolečky, oceníte jen tehdy, když máte malou zahrádku, případně chcete prací na pozemku nahradit nudné hodiny v posilovně – vyžadují totiž velkou fyzickou sílu.

„Ideální hloubka vertikutace je dva až tři milimetry, nože se půdy jen lehce dotýkají. Při příliš hlubokém záběru by se poškodil nejen kořenový systém a rostliny samy, ale došlo by také k nadměrnému zatížení motoru a většímu opotřebení nožů,“ radí Jan Smékal z OBI marketu v Litoměřicích.

Po vertikutaci, která působí zároveň jako prevence před houbovými chorobami, je vhodné trávník přihnojit speciálními přípravky nebo ho posypat substrátem či křemičitým pískem a důkladně zavlažit. Trávník se vám za očistu rychle odmění zhoustnutím a svěže zelenou barvou.

Zakládáme nový

Jestliže plánujete vysadit nový trávník, vyplatí se dodržet několika zásad. Podklad musí být rovný, proto je nutné upravit různé vyvýšeniny a prohlubně vyrovnávací latí nebo pěchovacími prkny. Zároveň zbavte půdu kamenů, zbytků kořenů, plevele, atd. Poté celou plochu jednou až dvakrát pečlivě zryjte, přičemž vrstva základní zeminy by měla být vysoká aspoň 15 cm.

Aby trávník dobře prospíval, je nutné zjistit obsah vápna v půdě. K tomuto účelu se prodávají (v obchodě se semeny, asi za 60 Kč) speciální testovací soupravy. Je-li hodnota pH nižší než 5,5, měli byste přidat jemně mletý dolomitický vápenec a společně s ním zapravit do půdy i hnojivo (rozprostřít ho na povrch a pak stejnoměrně zarýt).

Poté plochu přiměřeně zalejte. Půda by měla dva týdny před výsevem odpočívat.

Osivo – záruka úspěchu

Podle odborníků se správná volba travní směsi podílí na výsledném úspěchu téměř z 60 procent. Na obalu výrobku musejí být uvedeny informace o podílu jednotlivých složek, názvy odrůd a maximální trvanlivost.

Podstatné je rozmyslet si, k čemu budeme trávník používat – (pro rekreaci, okrasu nebo třeba jako zelené krmivo pro domácí zvířata). Zrovna tak je nutné zvážit, kolik času jsme ochotni věnovat jeho údržbě, protože každý druh vyžaduje jiný přístup. Trávníkovou směs můžeme rozsévat buď ručně, nebo secím strojkem – sypačem.

„Chcete-li docílit co nejrovnoměrnějšího výsevu, smíchejte osivo se stejným množstvím písku nebo kvalitní zeminy bez semen plevele. Množství osiva rozdělte na polovinu a plochu osejte jednou podélně a podruhé příčně,“ doporučuje Jan Smékal.

Aby osivo neodfoukal vítr, je nutné ho důkladně zahrabat a půdu uválcovat nebo lehce udusat prknem. Poté nový „trávník“ jemně pokropte vodou tak, aby se netvořily kaluže, které by osivo vyplavily.

Prvních 14 dnů je nejvhodnější zalévat několikrát denně v malých dávkách. Po jednom až dvou týdnech začnou rašit první stébla. Vyroste-li trávník do výšky zhruba 8 cm, můžeme ho poprvé posekat, a to co nejvýše.

Jak hnojit

  • Nově založený trávník potřebuje k růstu dusík, proto použijte při prvním ošetření dusíkaté hnojivo.
  • Dále je třeba hnojit po každém sečení, ideálně ve 14denních intervalech.
  • Pro co nejrovnoměrnější hnojení se nejlépe hodí granulované dusíkaté směsi.
  • Všeho s mírou – nadměrné hnojení by podpořilo růst nežádoucích plevelů.
  • Pro trávníky existují speciální přípravky s dlouhodobým účinkem, které můžou působit i dva až tři měsíce. Živiny se tak uvolňují postupně, proto dochází k minimálnímu zatěžování životního prostředí.
  • I na našem trhu je už k dostání organické trávníkové hnojivo vyrobené z drůbeží podestýlky s přidáním melasy.