Platí, že pes, kočka anebo třeba fretka musejí mít pas, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině (vydá a potvrdí veterinární lékař). První očkování proti vzteklině musí zvíře podstoupit ve třech měsících.

Speciální požadavky pro psi a kočky

Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko požadují potvrzení z laboratoře schválené Evropskou unií (v Praze) o účinnosti vakcinace proti vzteklině. Do Británie, Irska a na Maltu je potřeba toto vyšetření mít 6 měsíců předem (měsíc po očkování a 6 měsíců před vstupem na území jmenovaných států). Švédsko požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené minimálně 120 dní po očkování proti vzteklině.

Británie, Irsko, Malta a Kypr navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo fretka 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokóze a proti klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání veterinární lékař.

Při cestě mimo Evropskou unii je třeba mít pas pro malá zvířata při návratu na území EU. Navíc pak je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země, proto je vždy dobré se dotázat zastupitelského úřadu na podmínky.

Když cestují hlodavci

A jak je to s hlodavci, například zakrslými králíčky nebo potkany? Ti pas mít nemusejí, ovšem je dobré, zejména při cestě do nečlenských zemí, mít doklad o klinické prohlídce, že je zvíře zdrávo, vydá soukromý veterinární lékař, popřípadě o dobré nákazové situaci v místě, vydá místně příslušná krajská veterinární správa. Vždy je dobré se dotázat zastupitelského úřadu dotyčné země. Například do Irska je potřebné pro králíka vyřídit speciální povolení ještě před cestou.

Zvíře a letecká doprava

Pokud plánujete cestu letadlem, platí, že malá zvířata (obvykle do 8 kg) můžete vzít ve speciální přepravce přímo do kabiny. Rozměry této přepravky se od běžné liší hlavně ve výšce, která je přizpůsobena tomu, aby se dala umístit pod sedadlo. Každá společnost si určuje vlastní parametry, výška se přitom pohybuje jen kolem 25 cm.

  • Je vhodné domluvit se s leteckou společností předem o možnosti, podmínkách i ceně přepravy vašeho miláčka (nemyslíme tím samozřejmě partnera :-) )

Tip KAFE.cz:

Pokud své zvířátko chcete radši nechat doma a nemáte nikoho, kdo by se o něj postaral, můžete ho umístit do speciálního zvířecího "hotelu".