Pokaždé, když chceme s sebou na leteckou cestu do zahraničí brát víc než obyčejný kufr s běžnou výbavou a standardní příruční tašku, je nejlepší si ještě před koupí letenky zjistit podmínky pro přepravu a odbavení zavazadel dané letecké společnosti (na jejím webu). Ty se totiž můžou výrazně lišit.

Nízkonákladové aerolinky zpravidla neodbaví nic zdarma a poměrně limitovanou mají rovněž přepravu příručních zavazadel, která musejí splňovat přísné požadavky na hmotnost i rozměry.

Tradiční letecké společnosti naproti tomu mají stanovený počet a hmotnost zavazadel převážených zdarma (mezi nimi většinou i kočárky a invalidní vozíky) a benevolentní bývají také v případě příručních zavazadel.

Zjistěte si s předstihem

„Důležité je tedy vědět, kolik zavazadel a o jaké hmotnosti můžou cestující odbavit zdarma, kolik si jich můžou vzít s sebou na palubu a jaké jsou poplatky za nadváhu či za zvlášť odbavené zavazadlo nad povolený limit,“ zdůrazňuje Petr Duchek, obchodní ředitel společnosti British Airways pro Českou republiku.

U tradičních evropských leteckých společností bývá v ceně nejlevnější letenky ekonomickou třídou odbavení jednoho zavazadla do 23 kg.

Podmínky přepravy se liší zejména u sportovního vybavení. V případě hudebních nástrojů je obvyklé, že ty menší, například housle, lze odbavit jako příruční zavazadlo, zatímco velké musejí do podpalubí.

Nejproblémovější je přeprava zbraní: pokud je vůbec povolena, podléhá velmi přísným pravidlům a většinou bývá také speciálně zpoplatněna.

Nejpřísnější režim platí pro střelné zbraně, které je nutné přihlásit dopravci minimálně 72 hodin před cestou a naložit do nákladového prostoru minimálně dvě hodiny před odletem.

Konec zákazu tekutin?

Od roku 2006 platí, že na palubu smějí jen tekutiny v balení do 100 ml umístěné ve zvláštním uzavřeném, průsvitném, plastikovém obalu, který musí zvlášť projít bezpečnostním skenerem. Vše však nasvědčuje tomu, že tento omezující limit bude brzy minulostí: jako první ho už od 1. července ruší Austrálie. Od dubna příštího roku by ho měla postupně odbourávat i evropská letiště a USA.