Studii připravilo Centrum výzkumu rakoviny při Státní univerzitě v Ohiu, její uskutečnění však proběhlo v Číně. Tak totiž věc vyšla levněji.

Závěry zkoumání pak nejspíš překvapily nejednoho dietologa i onkologa. Podle studie trvající šest měsíců dokáže každodenní pojídání 60 gramů jahod (sušených mrazem - metodou freeze-dried) u ohrožených pacientů zastavit další neblahý vývoj předrakovinných stadií, zánětů a poškození jícnu!

To by jistě byl obrovský objev -vždyť rakovina jícnu je šestá nejčastější příčina smrti na světě a jen desetina pacientů s touto diagnózou přežívá alespoň pět let (onemocnění je často způsobeno nemírným požíváním ostrých jídel a horkých nápojů, kouřením a pitím alkoholu).

Podivné okolnosti

Nadšení ovšem trochu tlumí okolnosti objevu, který byl - bez bližšího vysvětlení mechanismu působení jahod - nedávno zveřejněn v zahraničních vědeckých časopisech.

Ke svému zjištění totiž americko-čínský tým vědců došel na základě zkoumání pouhých 36 pojídačů jahod, z nichž u 29 bylo objektivně prokázáno zlepšení stavu jícnu. Výzkum přitom zaplatil kalifornský Svaz pěstitelů jahod.

Nemůže to nepřipomenout obdobně sponzorované studie, které v nedávné minulosti vyhlásily za spásný všelék například zelený čaj, víno nebo kávu. Odborníci na výživu k tomu ještě podotýkají, že sušením ztratí jahody velkou část cenných látek.