Proti létu má zima v Itálii řadu kouzel i výhod. Především je zde daleko méně lidí, což znamená kratší fronty na památky. A to vůbec není zanedbatelná výhoda! V létě totiž několikahodinové čekání na slunci třeba před Koloseem dokáže pořádně naštvat a unavit.

Teď je naopak v Římě klid a naše jarní počasí - teploty kolem deseti až čtrnácti stupňů. Sněží tu jen výjimečně (i když v letošní zimě je všechno možné).

Ideální pro seniory

Zámořské cestovní kanceláře proto na zimní návštěvy lákají hlavně starší turisty, které horko a tlačenice příliš obtěžují. Jako bonus jim nabízejí poloprázdné restaurace, kde mají číšníci na každého hosta dostatek času.

Za velkou atrakci jsou považovány rovněž přesuny vlaky. Po příletu do Itálie tak turisté v zemi obvykle stráví týden, přičemž navštíví několik měst (Benátky, Sienna, Florencie, Řím) a přesuny mezi nimi uskutečňují v lůžkových vagonech.

Nám by asi železnice tak exotická nepřišla, pohodlná ale ano. Je přece lepší dát si aperitiv a pak si schrupnout než se trmácet autem či letadlem. I když cenově může vlak vyjít nejdráž.

Podobně jako Itálie jsou v zimě vstřícné i Portugalsko a Španělsko, Řecko naopak upadá do hlubokého zimního spánku...