Chcete prázdninové měsíce prožít na skautském táboře nebo v luxusním hotelu? Přinášíme vám filmové inspirace pro vaši vlastní dovolenou.

Odborářská rekreace: Dovolená s Andělem

V zotavovně Jezerka, kde vládne radostný duch ROH, to chodí jako na pionýrském táboře pro dospělé. Budíček, rozcvička, společná snídaně... Individualistické procházky za soumraku a buržoazní povalování na pláži se tady netrpí. Ostatně, hrdiny socialistické práce, kteří se tady rekreují, dekadentní lenošení nijak neláká.

  • Divíte se revizorovi v podání Jaroslava Marvana, že mu tady všechno a všichni lezou na nervy?

Dovolená plná aktivit: Hříšný tanec

V horském prázdninovém resortu zámožné rodiny Kellermannových se rekreují americké rodinky ze střední třídy, které přes léto nerady zahálejí. Pod vedením místních instruktorů se mohou naučit tančit, zkoušet si nevkusné paruky, hrát si s rekreanty důchodového věku na vláček a věnovat se spoustě jiných nesmírně zábavných a užitečných aktivit. Anebo, tak jako Baby, hlavní hrdinka filmu, můžete požádat o soukromé hodiny tance instruktora s tváří Patricka Swayze. Jak je libo....

Skautský tábor: Addamsova rodina 2

Na světě existuje jen velice málo tak děsivě pozitivních, odporně usměvavých zařízení, jako je dětský tábor Chippewa, v němž tráví léto Wednesday a Pugsley z rodiny Addamsovy. Protože děti ze strašidelné rodinky se nedokážou zapojit do čtyřiadvacetihodinového teroru radostných her, často jsou za trest posílány do "Chýše harmonie", kde jsou vystaveny zhoubnému působení obrázků kytiček, pozitivních plakátů a kýčovitých filmů od Disneyho. Jejich pomsta je ovšem velkolepá: při závěrečném divadelním představení dětští outsideři spoutají své utlačovatele a podpálí jeviště.

Prázdniny v kempu: Procházka po Měsíci

Rodinka Kantrowitzových (Diane Lane, Liev Schreiber a Anna Paquin jako jejich dcera) každoročně tráví prázdniny v kempu pro chudší Američany. Ale tohle léto je výjimečné. Nejen proto, že se plánuje přistání na Měsíci. Nejen proto, že se schyluje i k nejslavnějšímu hudebnímu festivalu všech dob - Woodstocku roku 1969. Ale především proto, že Pearl (Diane Lane) zůstane v kempu sama s dcerou. A prožije tu nezapomenutelný románek s Viggem Mortensenem v roli majitele pojízdné prodejny s levným oblečením. Léto, na které desetitisíce hippíků vzpomínaly jako na "léto lásky", se stane létem lásky i pro ni.

Vinná jízda: Bokovka

Putovat po kalifornských vinařstvích, kultivovaně ochutnávat vína a vybraná jídla a občas si zahrát golf - takhle si společnou dovolenou představuje Miles (Paul Giamatti). Jenže jeho příteli Jackovi jde mnohem více o to, ještě si naposledy po všech stránkách zařádit, než se za pár dní ožení.

  • Chcete-li vyzkoušet Bokovku v české, přesněji řečeno moravské verzi, ochutnejte Bobule s Kryštofem Hádkem.

Dámská jízda: Thelma a Louisa

Obyčejný holčičí výlet na chalupu může skončit jako divoká jízda s policí v patách. Stačí, když se vám do cesty připlete jeden sexuchtivý opilec. Za Thelmou (Geena Davis) a Louisou (Susan Sarandon) zůstane nejen jeden mrtvý násilník, ale i přepadená benzínka, policajt svázaný v kufru svého auta a vybuchlý kamión. Spořádaný výlet se promění v divoký úlet s osudovými následky.

  • Otázka Kafe.cz: Víte, jak se jmenoval (herec) mlaďoučký fešák, který popletl Thelmě hlavu? Vaše tipy pište do komentářů pod článek. Děkujeme.

Letní brigáda: Dveře v podlaze

Může si šestnáctiletý mladík přát lepší letní brigádu než práci osobního asistenta a řidiče svého oblíbeného spisovatele (Jeff Bridges)? Obzvlášť, když ten spisovatel bydlí v luxusní vile na Long Islandu? A zejména, když má ten spisovatel krásnou a sexuálně přístupnou ženu (Kim Basinger), se kterou se právě rozvádí?

  • Dopadne to tak, že místo aby se věnoval práci spisovatelova asistenta, věnuje se šestnáctiletý Eddie především jeho manželce. Letní sexuální brigáda ho poznamená a inspiruje na celý zbytek života.

Exotika s batůžkem na zádech: Pláž

Toužíte po tropické idyle na neposkvrněném rajském ostrůvku s pláží z bělostného písku, nad kterou se sklánějí kokosové palmy? Potom hoďte batůžek na záda a vydejte se spolu s Leonardem DiCapriem na Pláž podle tajné mapy, kterou získal od jednoho zoufalce v Bangkoku. Jediným nedostatkem téhle dokonalé pláže na ostrůvku ztraceném v indickém oceánu je fakt, že je tu obří marihuanová plantáž, kterou hlídá velmi nepříjemná ochranka. A také komunita plážových maniaků s velmi svéráznými pravidly...

Z metropole do metropole: Pohovka v New Yorku

Nejjednodušším způsobem, jak si opatřit dlouhé a levné prázdniny v New Yorku, je výměna bytů. Tedy, nejjednodušší je pouze v případě, že vlastníte byt v nějaké podobně atraktivní světové lokalitě... jako je třeba Paříž. Potom můžete vyzkoušet prázdninovou výměnu bytů podobně jako Juliette Binoche a William Hurt v romantické komedii Pohovka v New Yorku.

  • A může to dopadnout i tak, že se do svého dočasného domácího natrvalo zamilujete.

Česká klasika: Účastníci zájezdu

Je vůbec potřeba něco dodávat? Tohle je přece dovolená, kterou každý z nás někdy zažil. Cesta upoceným autobusem, figurky spolucestujících, exotika u moře nižší cenové skupiny. Účastníci zájezdu nás mohou inspirovat především k tomu, jak se na tohle všechno dívat s nadhledem.

A pamatujete na oblíbenou hlášku z filmu Účastníci zájezdu? O co neustále prosí řidiči autobusu?