Jak je to možné? V Goi po 451 let vládli Portugalci. Jejich vliv je zde dodnes velmi viditelný. Životní styl je v Goi pohodovější a méně hektický než v jiných částech indického subkontinentu.

V provincii vládne jinde nevídaný soulad a tolerance mezi hinduisty (65 % obyvatelstva) a křesťany (24 %). Věřící obou hlavních vyznání navzájem sdílejí a obohacují svou hudbu, literaturu i architekturu.

Takto napsáno to zní dost jako fráze – vše ale v praxi funguje opravdu velice dobře. Proto také do Goy každoročně přijíždí více než 2,5 milionu turistů. Lákají je toulky křivolakými uličkami starých koloniálních měst a pevností, kde se cítí jako v Evropě.

Na pálenku z ořechů kešu

V restauracích voní „mezikontinentální“ lahůdky doplňované výborným místním vínem či třeba pálenkou z ořechů kešu. Místní tržnice a bleší trhy zase překypují výrobky z kokosových ořechů, kořením, starožitnostmi, hedvábím a keramikou.

Pro svět objevili Gou v 60. letech minulého století hippies. Dodnes je zde několik pláží, na které se – už hodně zestárlí – pořád vracejí. Nebo se v přívětivě teplém kraji usazují na penzi.

Své plážové vesnice v Goi mají i Němci, Rusové či Britové. Zvláště oblíbené jsou odlehlé části pobřeží, kde se člověk pořád může cítit jako v idylickém 19. století...

Indie v kostce

  • Název: Goa (stát v západní Indii)
  • Počet obyvatel: asi 1,4 milionu
  • Hlavní město: Panadži (dříve zvané též Nova Goa, Panjim, Ponnje či Paňdžim)
  • Úřední jazyk: Konkani, většina Goanů ale hovoří také hindsky a marathsky, často i anglicky. Portugalsky však už ne.