Máme rádi mladé talenty. Jedenadvacetiletý Xavier Dolan natočil intimní snímek, který nepřekračuje hranice jeho možností a prostoru, citlivou formou vypráví o niterných mukách, když se dva zamilují do jednoho. K práci za kamerou si Dolan ještě přibral jednu z hlavních úloh a ztvárnil homosexuála Francise, zoufale toužícího po plnohodnotném vztahu, který není pouze o sexu.

Francis a Marie jsou kamarádi. Francis je gay s perfektním vkusem na stylové oblékání, a Marie zase intelektuálka, kterou nelze přehlédnout. Zrak obou mladých obyvatel Montrealu

padne na nově příchozího Nicolase, hezounka, který jako by se zjevil odjinud a zarazil do srdcí přátel klín. Imaginární lásky nejsou dějově nijak originálním pohledem na trable spojené s ohnivou platonickou zamilovaností. Dokonce ani neřeší vášnivé roztržky mezi jednotlivými aktéry milostného trojúhelníku. Jejich síla tkví v uhrančivé čistotě Dolanovy režie. I postelové scény, tolikrát viděné, prezentované v intimních detailech smyslných doteků dvou těl, najednou nepůsobí tak klišé, tak ohraně. Dolanovi se daří do filmu dát emoce, které může sdílet každý, kdo podobnou, zoufalou hru zamilované mysli někdy zažil. A není nikdo, kdo by ji nezažil.

Atmosféra ilustrovaná stylovým soundtrackem, na němž vedle Bachových smyčcových skladbiček a popových evergreenů nechybí soudobé severské formace jako The Knife nebo Fever Ray, vtahuje diváka do zvláštního komorního světa dvou exoticky obyčejných vztahů kdesi v Kanadě. Toto není standardní křiklavá romantická komedie, ani kýčovitá romance pro zhrzené paničky, ale film, jenž neoslňuje přehnanou intelektuální hloubkou, ale zaujme upřímností a prožitkem.

Xavier Dolan má před sebou jistě velkou budoucnost, čehož si všimli už dvakrát v Cannes. Jeho filmy nejsou přehnaně ambiciózní, ale drží pevně tvar a dokážou zaujmout mezi konkurencí kvůli detailu a lákavé opravdovosti. Imaginární lásky jsou naštěstí rozšířením filmové nabídky, která mladistvé vztahy většinou banalizuje a schematizuje do tisíckrát spatřených šablon. Dolan navštívil toto téma po svém a s nepředstíraným zájmem.

Originální název: Les Amours imaginaires
Info: Kanada, 2010, Romantický, 95 min
Režie: Xavier Dolan
Hrají: Monia Chokri, Niels Schneider, Xavier Dolan, Louis Garrel
Autor: Daniel Řehák

HODNOCENÍ: 4/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz