• K prvním Vánocům mi manžel dal masivní zlatý náhrdelník a značkový parfém, nazdobil stromeček, zabil, vykuchal a osmažil kapra. Salát udělal, krzevá zaležení, den předem, takže měl na Štědrý den více času na citové rozpoložení. Hladil mě zasněně po ruce a hrál se mnou Člověče nezlob se.
  • K druhým Vánocům mi manžel koupil černý klobouk od značkové firmy a na poslední chvíli i hodinky. Byla v nich vybitá baterie, takže stále ukazovaly třináct dvacet, což mě však neuvedlo tolik do rozpaků jako výše zmíněný klobouk, neboť nikdy předtím (ani potom) jsem nenosila klobouky.
  • K třetím Vánocům mi manžel donesl do porodnice, kde jsem už druhý den kojila našeho Venouška, překrásné třpytivé šaty do společnosti. Vzhledem k tomu, že jsem nabrala celkem dvacet tři kilo, vehnalo mi to slzy do očí a spolupacientky, které netušily, co v balíčku je, mně hromadně záviděly, že se máme tak dojemně rádi.
  • Ke čtvrtým Vánocům mi manžel daroval drahou odtučňovací kůru renomované firmy. Háček byl pouze v tom, že jsem tou dobou shodila asi třicet kilogramů a každý lékař, který mě, byť jen zdálky, viděl, posílal do ozdravovny. Všechny přípravky jsem pečlivě podle návodu mixovala našim králíkům, samozřejmě, aby manžel nevěděl. Možná ale něco tušil, protože když jsme je o několik měsíců později konzumovali, tak podotknul, že mají obzvlášť chutné maso.
  • K pátým Vánocům se mi manžel pokoušel darovat obálku s penězi, pak od toho upustil a daroval mi žehličku.
  • K šestým Vánocům mi manžel předal svoji chřipku, o kterou jsem se podělila s naším Vénou, takže jsme Boží hod i Štěpána trávili střídavým balením šlapek a dlaní do odražené vody.
  • K sedmým Vánocům nám manžel daroval na poslední chvíli, takže jsem musela rybí polévku darovat tchýni, poukaz na rekreaci v Krkonoších. Ten rok nebyl vůbec sníh, tudíž jsme naše zapůjčené lyže vlekli docela zbytečně, při zpáteční cestě stávkovali železničáři a když jsem potom před bytem hledala klíče, vzpomněla jsem si velmi jasně na moment, jak má ruka ukládá taštičku s doklady a klíči na recepční pult, mimochodem 1 15O m n. m., a druhá zároveň dává jízdenky do manželovy bundy, abychom je nemuseli hledat. No bodejť bych si na tento moment vzpomněla už na nádraží.
  • K osmým Vánocům mi manžel daroval žehličku. Vzhledem k tomu, že se nám měla narodit naše dcera Anna, byl to dárek docela vítaný, i když...
  • K devátým Vánocům mi manžel daroval žehličku. Zprvu to vypadá jako tisková chyba, ale vzhledem k tomu, že z očekávané dcery se vyklubali Karel a Josef a jak je všeobecně známo, mužští toho moc nevydrží, manžel byl (občas mám pocit, že stále je) trochu v šoku, omluvila jsem tedy toto jeho faux pas a projevila radost, přesně podle Gut-Jarkovského z kapitoly Obdarovaný projeví radost, i když ji nemá. Dárek to byl docela vhodný, jen rukou se jaksi nedostávalo.
  • K desátým Vánocům mi manžel daroval žehličku. Ať mi vleze Gut i s Jarkovským na záda, neprojevila jsem nic. Naopak ve mně začalo zrát rozhodnutí. Mělo čas, zrálo ještě celých deset let.

Mezitím jsem dostala elektrický kráječ na sýr, zahradní hadici, tenisovou raketu, horské kolo a to všechno přesto, že ke každému sportu, kvůli kterému musím opustit své místo u stolu, mám vztah, slušně řečeno, odtažitý. Také knihy, třeba tu Vše, co byste chtěli vědět o Vánocích, ale nemáte čas se na to zeptat jsem, přiznám se, vůbec nepochopila. Podle mě, nemám-li čas na otázku, tak už mi vůbec žádný čas nezbývá na odpověď?!? Velká kniha horoskopů mě zprvu naladila do stavu blaženosti, když jsem se však začala červenat při představě, co čeká Kozorohy, a naopak mě rozesmutněla představa, že mě čeká bohatství až na sklonku života (tudíž ho už, logicky, nestačím prošustrovat), ani tato kniha nesplnila mé představy o ideálním vánočním dárku. Když mi však manžel k sedmnáctým Vánocům daroval příklepovou elektrickou vrtačku, cosi ve mně řeklo - dost! Manžel už klimbal v křesle, šálek od kávy nebezpečně vybalancovaný na opěradle, takže mi ani nemohl říct, jako tolikrát: Nevěděl jsem, co ti dát k Vánocům, všechno máš.

Od té doby se datuje, že s dojemností sobě vlastní skládám manželovy dárky do garáže a příležitostně jimi obdarovávám rodiny našich synů. Já letos dostanu domácí obleček, manikúru, krém proti vráskám a látku na kostýmek. Možná to nechám jako vánoční překvapení. Pro manžela.