VELIKÁNI FILMU: ROMAN POLANSKI

Pianista, ČT 2, 11. 5. 2012, 20:55

V srpnu roku 1939 německá vojska Adolfa Hitlera přepadla bez varování Polsko a brzy vtrhla i do Varšavy. Téměř okamžitě jsou uplatněny tvrdé restrikce vůči zdejší židovské komunitě. Život mladého, mimořádně talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Władysława Szpilmana se tak změní k nepoznání. Strhující film, s jasným protiválečným a protirasistickým vyzněním, v mezinárodní koprodukci, natočil významný režisér polského původu Roman Polanski. Scénář vznikl podle autobiografických zážitků, jež pianista Władysław Szpilman vylíčil ve své knize, původně nazvané Smrt města. Ta však byla vinou polských stalinistů brzy stažena z oběhu a teprve po více než padesáti letech vyšla znovu, pod názvem Pianista. Film získal v roce 2002 Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes, byl odměněn třemi Oscary, za nejlepší režii, za nejlepší mužský herecký výkon (Adrien Brody), za scénář (Ronald Harwood). Dále obdržel řadu dalších prestižních ocenění.

RETRO PRO PAMĚTNÍKY

Papírový měsíc, ČT 1, 12. 5. 2012, 13:55

Vynikající černobílá retrokomedie režiséra Petera Bogdanoviche, natočená podle románu Joea Davida Browna, vynesla Oscara pro dětskou herečku Tatum O'Nealovou, která se stala nejmladší držitelkou tohoto ocenění v soutěžní kategorii (tj. nepočítaje Zvláštní cenu pro šestiletou Shirley Templeovou v roce 1935). Kromě toho měl film tři oscarové nominace: pro herečku ve vedlejší roli (Madeline Kahnová), nejlepší scénář podle předlohy a zvuk.

DRAMA

Proroctví, Prima Family, 12. 5. 2012, 20:00

Při otevírání nové budovy základní školy Willima Dawese v roce 1959 jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly, jeho otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí. Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. V hlavní roli uvidíte Nicolase Cage.

KOMEDIE

Černá slečna slečna Černá, ČT 1, 13. 5. 2012, 22:00

Černá komedie Daniely Fischerové si s úsměvem pohrává s posledními věcmi lidského života. Na samém začátku příběhu stojí pitoreskní rozhodnutí tří starých mládenců (František Němec, Marián Labuda a Jiří Lábus) zakoupit na venkovském hřbitůvku hrob pro jednoho z nich. Jejich volba padne na hrob s černou plastikou dívky. Této soše se všichni rozhodnou zaslíbit, to bude jediná žena jejich staromládeneckého života. S "černou slečnou" pak prožijí kus života, u ní se scházejí k oslavám a dýchánkům.

ROMANTIKA

Věčný příběh, Prima Family, 13. 5. 2012, 13:20

Francouzská šlechtična vypráví skutečný příběh své praprapraprababičky ze 16. století bratřím Grimmům, kteří jej zpracují do pohádky O Popelce…Poznejte další zpracování věčného příběhu o lásce, které nebylo přáno a musela být vybojována. V roli popelky Danielly se můžete těšit na krásnou Drew Barrymore. Zase uvidíte pravou lásku, řadu rafinovaných intrik, přepadení, únos a vítězství dobra nad zlem.