Skákat gumu

Na tuto hru si určitě vzpomínáte! Hrávali jsme ji už na základce. Stačila nám jen dlouhá třímetrová guma od kalhot. Dneska už se prodávají pestré gumy určené speciálně na skákání. Dva lidi stojí naproti sobě a na nohou mají mezi sebou napjatou gumu. Ostatní ji skáčou. Existuje mnoho variant, jak tuto hru hrát.

Co tím trénujete: Kondici, smysl pro rovnováhu a šikovnost.

Kuželky

Skvělá hra pro dětské oslavy, rodinné výlety nebo i na doma při dešti. Doporučeno pro všechny věkové skupiny. Posilujete sílu v zádech a v rukou.

Co tím trénujete: Ruce, nohy a koordinaci pohybů.

Kuličky

Naši rodiče cvrnkali nejčastěji s hliněnými kuličkami. Dneska existuje mnoho pestrých skleněných kuliček, stejně jako řada variant jak je hrát. Např. asi z 5 metrů se pokoušet trefit třemi kuličkami do důlku. Dětem se tím lepší prostorová představivost. Lépe odhadnou vzdálenost, což je důležité především v silničním provozu.

Co tím trénujete: Koordinaci očí a rukou a jemnou motoriku.

Diabolo

Žonglovací hra s dvojitým kuželem (dříve byl často vyroben z tvrdé gumy, dneska jsou už i z pestrých plastů). Diabolo se posadí na provaz, který je na obou koncích upevněn do rukojetí, jejich pohybováním se kužel pohybuje. Hrát si můžete od 6 let.

Co tím trénujete: Koordinaci očí rukou a prostorovou představivost.

Chcete vidět, jak vypadá profesionální žonglování s kuželem? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Skákání panáka

Potřebujete k tomu jen křídu a chodník. Existuje mnoho variant a stupňů obtížnosti (velká pole, více polí, skákat pozadu, na jedné noze…) Klidně si s dětmi zahrajte i vy.

Co tím trénujete: Svaly na nohou, koordinaci očí a rukou, prostorovou představivost, rovnováhu i koncentraci.

Skákání přes švihadlo

Pamatujete si ještě na vajíčko? Dneska můžete mít švihadla jak s dřevěnou tak umělohmotnou rukojetí tak klidně i se zabudovaným počítačem. Skoky přes švihadlo používají v tréninku třeba boxeři. Se švihadlem si můžete hrát už ve školce, ale klidně i v důchodu. Hodí se totiž pro každý věk.

Co tím trénujete: Posilujete vytrvalost, koordinace těla, ale třeba i rychlost.

Skákání přes kozu

Při procházce se na chvilku zastavte a začněte přes sebe skákat. Vaše koza ale musí být spolehlivá a stabilní a vy ji musíte zvládnout přeskočit, jinak se můžete zranit. Když vytvoříte celé stádo koz za sebou, užijete si mnoho legrace. Navíc podporujete přátelství, důvěru a kolektivnost.

Co tím trénujete: Vytrvalost, sílu a flexibilitu.

Chůze na chůdách

Vypadá to komplikovaně, ale není. Stačí vám k tomu kus dlouhého pevného dřeva, na který připevníte další. Na něj si stoupnete – nahoře se chytíte a už chodíte. Výšku, kde jsou stupačky, si můžete určovat podle svých schopností. Pozor ale na nebezpečí pádu.

Co tím trénujete: Celkovou koordinaci těla.