Zámek Bojnice

Jeden z nejromantičtějších a zároveň nejnavštěvovanějších zámků nejen na Slovensku, ale v celé Evropě – to jsou Bojnice. Nádherná památka láká každoročně tisíce turistů, a tak má své brány otevřeny i v zimě, konkrétně od úterý do neděle. Zámek pořádá i celou řadu speciálních prohlídek – dětské nebo noční a spoustu dalších speciálních akcí, které najdete na jejich stránkách. Pohled na místní nádherný oltář ze 14. století nebo Zlatý sál s vyřezávaným dřevěným stropem pokrytým zlatem, byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Více informací: www.bojnicecastle.sk

Valentýnské dny v Bojnicích

Svátek sv. Valentýna se blíží – a na to také v Bojnicích myslí. Ve dnech 12. – 14. 2. mají pro všechny zamilované páry připraveny speciální překvapení. Třeba prohlídky v netradičně vyzdobeném zámku, nebo soutěže, v nichž můžete vyhrát zajímavé ceny. Pokud nevíte, kam se vypravit, Bojnice mohou být dobrým tipem!

Kežmarský hrad

Další památka, která rozhodně stojí za návštěvu, Kežmarský hrad, je jediný zachovaný hrad na Spiši. Kdysi byl přestavěn na luxusní renesanční sídlo a nechyběla v něm ani nádherná barokní kaple s výzdobou. Dnes ale slouží jako muzeum, a tak zde najdete řadu velmi zajímavých stálých expozic, stejně jako aktuálních výstav. Vašeho partnera i děti jistě potěší nově otevřená expozice historických vozidel a hasičské techniky, velice zajímavé jsou stálé výstavy věnované řemeslům, najdete zde i lékárnu a hladomornu. Až do dubna je otevřeno každý všední den, o víkendu potom na objednání.

Více informací: www.kezmarok.com

Oravský podzámok

Jeden z nejmalebnějších hradů na Slovensku – právě tak se mluví o Oravském podzámku. Dnes také slouží jako muzeum a jeho návštěva rozhodně stojí za to. Najdete zde rozsáhlé expozice vlastivědného muzea, k vidění je i starobylý nábytek, plastiky, zbraně, či trofeje. V historické expozici se dozvíte více z dějin tohoto krásného hradu a za návštěvu stojí i překrásná kaple sv. Michala, která se po důkladné rekonstrukci veřejnosti otevřela až v roce 2006. Až do dubna je zde otevřeno denně, a to od 10 do 15 hodin.

Více informací: www.oravskemuzeum.sk

Trenčianský hrad

Trenčín má tu výhodu, že se od našich hranic nachází, co by kamenem dohodil, a tak pokud se vám nechce jezdit nikam daleko, je tím pravým místem pro vás. Dominanta malebného slovenského města zde stojí již od 11. století a v dnešních dnech je sídlem Trenčianského muzea. A tak zde můžete vidět historické zbraně, nábytek, obrazy, navštívit stálou galerii nebo se podívat na budovy bývalých paláců či malou hladomornu. A to vše za necelé jedno Euro, asi 25 Kč. Otevřeno je denně kromě pondělí.

Více informací: www.muzeumtn.sk