Hrad Svojanov

Nádherný hrad, zvaný také Vila českých královen, v letošním roce poprvé otevírá své brány i v zimě, a tak se můžete vypravit na prohlídku každý víkend od 10 do 16 hodin. Interiér si lze projít s průvodcem v 11, 13 a 15 hod. Čekají na vás lovecké trofeje ve sloupové síni, ve sklepení na vás čeká výstava strašidel, k vidění jsou mučicí nástroje, navštívit můžete i hradní kuchyni nebo několik stylově vybavených salonků. Pouze v případě sněhové kalamity je hrad uzavřen.

Vstupné: podle okruhu – od 25 Kč bez průvodce po 110 Kč za dva okruhy s průvodcem.

Přímo v areálu hradu se můžete ubytovat, a to i v zimě. Více najdete na www.svojanov.cz

Zámek Hluboká nad Vltavou

Kdo by neznal krásný Státní zámek Hluboká nad Vltavou – alespoň z obrázků. Přímo pohádková stavba láká každý rok tisíce turistů od nás i ze zahraničí, a tak pro velký zájem nabízí letos i zimní prohlídkový okruh. K prohlídce lákají apartmá posledních čtyř generací majitelů, k vidění jsou lovecké trofeje, historické zbraně, kolekce porcelánu nebo tkaných tapiserií. V zimě můžete zámek navštívit denně od úterý do neděle, a to od 10 do 16 hodin.

Vstupné: dospělí 140 Kč, děti 90 Kč, rodinné vstupné 320 Kč.

Více na www.zamek-hluboka.eu

Zámek Stránov

Krásný novorenesanční zámek Stránov najdete kousek od Mladé Boleslavi a možná právě proto, že nepatří k nejznámějším, rozhodně stojí za návštěvu. V posledních letech se o něm mluví jako o nejpohádkovějším zámku u nás. Toho si všimli i filmaři a natáčeli zde pohádky O svatební krajce, Začarovaná láska, nebo Princezna Zívalka. Krásný zámek je veřejnosti přístupný teprve od roku 2004 a nabízí spoustu nádherný interiérů i exteriérů, včetně věže s vyhlídkou. V zimě je otevřeno denně kromě pondělí, a to ve všední dny od 11 do 15 hod., o víkendu od 10 do 16 hod.

Vstupné: do interiérů dospělí 40 Kč, děti 20 Kč, na věž jednotné vstupné 20 Kč.

Více na www.zamekstranov.cz

Zámek Mníšek pod Brdy

Státní zámek Mníšek pod Brdy se nachází jen dvanáct kilometrů od Prahy v podhůří Brdské vrchoviny. Nabízí dva okruhy, ve kterých vstoupíte do historického světa mezi dvěma světovými válkami, do období První republiky. Také tento nádherný zámek se dá navštívit v zimě – v lednu sice jen po telefonické domluvě, zato v únoru se sem můžete vypravit o víkendech od 10 do 16 hodin.

Vstupné: za oba okruhy 150 Kč dospělí, 100 Kč děti.

Více na www.zamek-mnisek.cz

Tip Kafe.cz

Na sobotu 30. 1. a na neděli 31. 1. připravil zámek Mníšek pod Brdy speciální dny pro děti. Pro všechny od 3 do 9 let je určená prohlídka zámku. Ti nejmenší budou mít možnost sáhnout si na určité předměty, stejně jako se mohou vyfotit s čertem ze zdejší slavné pověsti o Servácovi. Od 13 hodin je připraven i výtvarný ateliér pro děti.

Zámek Sychrov

Také novogotický Státní zámek Sychrov, který můžete znát z pohádek Nesmrtelná teta nebo Zlatovláska, otevírá své brány návštěvníkům celoročně, a to denně včetně pondělí. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky a většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Vytvoříte si tak skvělou představu o tom, jak se ve 2. polovině 19. století žilo na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny. Prohlédnout si můžete i klenotnici nebo akvárium, pro děti je připravený pohádkový svět.

Vstupné: 100 Kč dospělí, 70 Kč děti – za jeden okruh, klenotnice, akvárium a pohádkový svět se platí zvlášť

Více na: www.zamek-sychrov.cz