Je zima a nejlepší by bylo zalézt pod duchnu u plápolajícího krbu. Co byste ovšem říkali na přespání v ledovém hotelu? Nemyslíme v nevyhřátém, nýbrž z ledu! Takový pravidelně vyrůstá již od 80. let u švédské vesnice Jukkasjärvi.

Kostra stavby je ocelová, zbytek tvoří asi 10 000 tun ledu a 30 000 tun bloků upěchovaného sněhu. První nedočkavci můžou v té ledárně (od -4 do -9 °C) přespat ve spacáku na kůžích už v listopadu. Interiéry osvětlují svíčky nebo optická vlákna.

Podmořský hotel Jules’ Undersea Lodge u města Key Largo na Floridě v USA je skromnější. Byl upraven z bývalé výzkumné laboratoře, ale dva klimatizované pokoje vybavené televizí, ledničkou a teplou vodou nabízejí slušný komfort a hlavně výhledy do podmořského světa. Kdo má zájem, musí zvládat aspoň základy potápění - vchod je totiž několik metrů pod vodou. Přespání přijde zhruba na 5800 Kč.

Přes dva roky slouží hostům Hotel Atlantis v Dubaji postavený na jednom z ostrovů umělého souostroví Palm Jumeirah. Z jeho apartmánů Neptun a Poseidon se nabízejí dech beroucí výhledy do nádherného podmořského světa zátoky Ambassador Lagoon. Dech vám ovšem sebere i cena za ubytování…