Projekt Žena regionu patří všem ženám, které svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji regionu, v němž žijí. „Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Právě pro ně vyhlašujeme od roku 2009 celonárodní soutěž, jejímž cílem je ocenit úsilí těchto výjimečných žen a zviditelnit jejich práci a výsledky,“ uvedla Denisa Kalivodová, zakladatelka projektu a jednatelka pořádající společnosti Prime Communications.

Nominujte ženy do jednotlivých kategorií

O titul Žena regionu se mohou ucházet ženy v kategoriích: podnikání, politika a veřejná správa, vzdělávání, věda a výzkum, zdravotnictví a charitativní činnost, umění, kultura a sport. Pokud jste vhodnou adeptkou nebo máte ve svém okolí někoho, jehož práci byste rádi ocenili, zapojte se do nominací. Můžete přihlásit svou přítelkyni, sestru, matku nebo kolegyni z práce. Silných příběhů výjimečných žen, které dokáží skloubit svou profesi, prospěšné aktivity i péči o rodinu, je v každém regionu nepochybně nespočet, jen se o jejich úsilí a obětavosti málo veřejně mluví.

Ženou regionu může být sportovkyně i zdravotnice

Loňskou vítězkou se stala zdravotní sestra z Pardubického kraje. Naděžda Tomčíková zachraňovala lidské životy při vlakovém neštěstí u Studénky. „O nominaci jsem se dozvěděla, až když mi volali z pořádající agentury. Přihlásila mě redaktorka Deníku, se kterou jsem tenkrát mluvila o té vlakové nehodě. Z nominace jsem měla radost. Když jsem vyhrála krajskou anketu, uvědomila jsem si, že se na Studénku nezapomnělo. Absolutní vítězství byla už jen třešnička na dortu. Ocenění si opravdu velmi vážím,“ sdělila Naďa Tomčíková ze Svitavska. V historii vítězek soutěže se objevila i česká florbalistka Denisa Billá, která se aktivně angažuje v charitativní pomoci vozíčkářům, bývalá regionální politička, senátorka i krajská zastupitelka Václava Domšová, jež se zasloužila o rozvoj svého regionu, nebo například podnikatelka Zdena Černínová, která obětovala svůj život pohřebnictví.

Oceňte i vy obětavé ženy ve svém okolí a nominujte je do celonárodní soutěže.

Nad letošním 6. ročníkem soutěže převzal záštitu Senát Parlamentu České republiky v čele s předsedou Milanem Štěchem.

Více na www.zenaregionu.cz.

Jak se zapojit do soutěže?

• Nominovat své favoritky můžete v období od 3. listopadu 2014 do 3. února 2015, a sice vyplněním formuláře online na webových stránkách www.zenaregionu.cz.
• Od 9. února do 2. března proběhne internetové hlasování. Na webových stránkách soutěže se můžete seznámit s příběhy jednotlivých žen a hlasovat pro svou favoritku. Ženou regionu se stane osobnost s nejvyšším počtem platných hlasů.
• Vyhodnocení výsledků hlasování a kontaktování regionálních vítězek se uskuteční ve dnech 3. – 8. března 2015.
• Regionální vítězky ze všech čtrnácti krajů budou postupně oceněny od 9. března do 1. dubna 2015, a to za přítomnosti zástupců organizátorů soutěže a senátorů.
• Vyvrcholením soutěže Žena regionu bude slavnostní galavečer v první polovině dubna, kde bude vyhlášena absolutní vítězka ankety s největším počtem hlasů. Udělena bude také Cena odborné poroty.

Historie absolutních vítězek soutěže Žena regionu:

2013
Naděžda Tomčíková, Pardubický kraj

Zdravotní sestra, která zachraňovala životy při vlakovém neštěstí u Studénky. Vlak, kterým tehdy cestovala, narazil do zhroucené mostní konstrukce, Naděžda ani na chvíli nezaváhala a okamžitě začala zraněné ošetřovat. Pracuje ve Svitavské nemocnici a současně učí na střední zdravotnické škole ve Svitavách. Za svou obětavost ji ocenil i bývalý prezident Václav Klaus.

2012
Václava Domšová, Královéhradecký kraj

Regionální politička, senátorka i krajská zastupitelka. Jako šéfka Dobrovolného svazku obcí Region Orlických hor se zasloužila mimo jiné o rozsáhlou opravu běžeckých tratí, podporou cyklobusů a stála i u projektu „Kačenčina pohádková říše“.

2011
Denisa Billá, Praha

Profesionální sportovkyně, která se aktivně angažuje v charitativní pomoci vozíčkářům. Známá florbalistka natočila klip na pomoc vozíčkářům, se všemi florbalovými týmy vybojovala několik invalidních vozíků a nadále vyhledává možnosti, jak pomoci handicapovaným lidem.

2010
Zdena Černínová, Moravskoslezský kraj

Majitelka pohřební služby z Karviné, která ve svém oboru pracuje téměř čtyřicet let. Práci v pohřebnictví a komunikaci s truchlícími lidmi obětovala téměř vše, půlku života i zdraví. Nikdy toho ale nelitovala, protože výsledky, které za ní stojí, jí ukazují, že nic nebylo marné.

2009
Liběna Hrešková, Olomoucký kraj

Historicky první nositelka titulu Žena regionu je známá sociální činností spolku žen, který vede ve své obci Rouské na Hranicku. Spolek se například angažoval při posílání pomoci postiženým povodněmi. Nezanedbatelná je také její činnost pro děti, kterým se snaží vyplnit čas různými aktivitami bez nároku na honorář.