Směrová tabule Timbuktu - 52 dní původně ukazovala na křižovatce v pouštním městě Zagora cestu karavanám. Dnes slouží jako atrakce pro fotoaparáty turistů. Karavany tudy ovšem táhnou dál - jen se jedná o šňůry obytných vozidel.

Maroko se stalo vyhledávanou zimní destinací těch karavanistů, kteří před sněhem a lyžováním dávají přednost teplu a opalování. Převažují mezi nimi Francouzi, kteří se tu cítí dobře, protože většina Maročanů francouzsky hovoří, i když oficiální jazyk země je arabština.

Důvodů k návštěvě je mnoho

Maroko je považováno za nejlevnější „evropskou“ zimní destinaci. Turisty přitahují nízká kriminalita, mírné zimní klima na atlantském pobřeží a poměrně kvalitní silnice budované za podpory EU.

Obytná auta zaplňují všechny kempy včetně toho na okraji Sahary u vesnice Merzouga. Větrem ztvarovaná strmá hrana zdejší nejvyšší marocké duny nabízí závod s vlastní pohodlností - překonat po sypkém písku převýšení 160 metrů trvá 20 až 40 minut.

Koho neláká Sahara ani holá kamenitá poušť zvaná hammada, může vyrazit na trh s ovocem a zeleninou v nedalekém Rissani. S únavným smlouváním při nakupování suvenýrů nemá nic společného, trh s potravinami přináší jen radost. Zvlášť pokud je v obytném automobilu dostatečně velká lednice, aby bylo kde dobroty uchovat…

Písečné lázně

Jenže Maroko má své výhody i v létě! Když je v létě na okraji Sahary okolo 55 °C, přijíždějí sem Maročané trpící revmatismem. Vesničané ráno vyhrabou na okraji dun jámu, v poledne ji vystelou prostěradlem, nemocného do něj zabalí a na 5 až 7 minut zaházejí až po hlavu rozpáleným pískem.

Po vyhrabání dostane pacient čisté prostěradlo a putuje do hotelu, aby si minimálně hodinu odpočinul. Teprve pak se může osprchovat. Tato procedura se opakuje každý den. „Přijedou s berlemi a po týdnu odcházejí bez nich,“ tvrdí o svých klientech trpících revmatickým onemocněním vesničané.