Recenzovat první část posledního filmu ze série Harry Potter je vskutku danajský dar, už jen proto, že nejde postihnout mainstreamového diváka. Asi nejvýstižnější bude konstatování, že film kopíruje první polovinu knihy a to jak co se týče plusů, tak bohužel i mínusů.

To jistě potěší skalní příznivce knihy, ale na druhou stranu je literatura a film poněkud jiné médium a režisér Davi Yates poněkud zbaběle odmítl téma okořenit tam, kde to film žádá

(úvodní akční scéna eskortování Harryho) a uhladit ve fázích, kde si kniha může dovolit rozvleklost, ale film už v takové míře ne (finální hodina). Takto se střídají vynikající a atmosférické sekvence (Ministerstvo kouzel) s příliš repetetivními jako je putování hned několikerým lesním porostem, bez ohledu na fakt, že vývoj mezi postavami není nezajímavý. Jenže ve chvíli, kdy hrdinové opouštějí skvěle zpracovanou orwellovskou vizi ministerstva, ztrácí film tah. Nemůže za to, protože kniha neobsahuje tolik materiálu akčního rázu, aby dokázal onen stereotyp nabořit. Kratičká intermezza to nezvládají, snad s výjimkou uhrančivé animované sekvence vyprávění legendy o vzniku Relikvií smrti. I konec je nemastný neslaný.

Yates nedokázal to, co pochopil Peter Jackson při natáčení Pána prstenů. Nezvládl obětovat souslednost knihy tak, aby nevytvořil jen doslovnou kopii, ale film plně funkční i pro nezasvěcené. Je to škoda, protože jinak má snímek takřka vše – místy velmi hutnou atmosféru (děti skutečně neberte), kvalitní herecké výkony de facto výkvětu britského herectví a několik, možná trochu násilných, paralel s reálnými despotickými ideologickými režimy.

Výsledek je dobrý, ale bohužel, pokud nejste skalní příznivci doslovného přepisu knihy, uvidíte i nedokonalost vycházející z Yatesova konceptu. Ale i pro lehce zklamané je zde velké uklidnění – druhá část finále tedy bude zatraceně nabitá a strhující.

Originální název:

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I


Info:

Velká Británie, USA, 2010, Fantasy, Rodinný, 146 min


Režie:

David Yates


Scénář:

Steve Kloves


Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Jason Isaacs, Bill Nighy


Autor:

Aleš Smutný

HODNOCENÍ: 3/5

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz