Paní Milena (61) řešila zdravotní problémy, které se u ní po padesátce začaly projevovat, klasickými postupy – na alergii i zvýšený cholesterol brala léky.

Jenže ty se spolu „neměly rády“. Když po poradě s lékařkou pilulky na cholesterol vysadila a rozhodla se vše zvládnout dietou, cévy v mozku se ucpaly. Mrtvice měla za následek částečné ochrnutí.

„Po propuštění z nemocnice jsem doma začala s rehabilitací. Celá rodina se mi snažila pomáhat. Manžel objevil Čchi clinic, rehabilitačně relaxační zařízení, které prostřednictvím prvků tradiční čínské Image mediciny obnovuje a udržuje zdraví,“ vzpomíná paní Milena, která dlouhá léta pracovala jako zdravotní sestra, a proto do Mnichovic u Prahy, kde Čchi clinic sídlí, jela s pochybnostmi a nedůvěrou.

„Říkala jsem si, že to vyzkouším, ale moc jsem tomu nevěřila.“ Teď je však horlivou propagátorkou metod terapeutky Mgr. Aleny Knapové.

„Nevím přesně, jak na mě působí, a nesnažím se to ani pochopit. Ale každý, kdo viděl, jak jsem vypadala po návratu z nemocnice, říká, že dneska by nikdo neuhodl, že mám za sebou mozkovou příhodu,“ svěřuje se Milena, která překonala ostych a vyprávěla svůj příběh novinářům hlavně proto, aby veřejně poděkovala Aleně Knapové.

Pomáhá aktivním

Mnichovická klinika je jedinou evropskou pobočkou pekingského Kundawel Medicine Institute, kde u profesora Xu Ming-Tchanga Alena Knapová studovala.

Stejně jako v Pekingu a v Seattlu, kde je americká pobočka, se zde praktikuje Image therapy vycházející z tradiční čínské medicíny. Terapeut se zaměřuje na změnu energií pacienta.

„Každý z nás si vytváří určité obrazy v mysli. Veškerý život kolem sebe převádíme vlastně na vnitřní obraz,“ snaží se Alena Knapová stručně charakterizovat učení, které si jako jediná Češka v Číně osvojila.

Když zaznamenala nedůvěřivé, nechápavé a skeptické pohledy novinářů, prohlásila: „Teorie je krásná věc, ale praktické výsledky jsou důležitější.“ Podobně jako další alternativní postupy i Image therapy má největší efekt v případech, s nimiž si západní medicína neví příliš rady.

Vděční klienti Čchi clinic jsou především pacienti s chronickými chorobami, autoimunitními onemocněními a alergiemi. „Chci pomoct těm, kteří se rozhodli pro sebe něco udělat. Cílem naší kliniky je obnovit a udržet jejich zdraví,“ zdůrazňuje Alena Knapová.

Aktivní přístup ke svému zdraví je pro Image medicine možná důležitější než bylinky (ty stejně jako tradiční čínská medicína používá v hojné míře). Proto od podzimu Alena Knapová připravuje nejen v Mnichovicích, ale i v Praze speciální cyklus Cvičení pro zdraví a kurzy Cvičení pro zdraví pro seniory.

Udržet rovnováhu

Další léčebný systém založený na tisícileté tradici - ájurvédu - uznává i Světová zdravotnická organizace. Je dokonce nazývána matkou moderní medicíny. Přitom se stále rozvíjí, absorbovala mnoho léčebných poznatků z jiných kultur a v současné době ji praktikuje i řada „klasických“ lékařů na celém světě.

„Ájurvéda se zabývá celým člověkem, hledá příčiny nemocí a nezaměřuje se na potlačování příznaků. Směřuje k zachování energetické rovnováhy v těle a tím potírá jak příčinu, tak i důsledky chorob. Jako lékař jsem se vždy chtěl věnovat primární prevenci. Také proto mě ájurvéda oslovila.

Tento léčebný a preventivní systém je zcela jemný, vychází z přírodních biorytmů platných tisíce let, bez ohledu na místo, rasu nebo pohlaví,“ vysvětluje MUDr. David Frej, internista, autor několika knih o ájurvédě a správné výživě, který působí v pražském centru Ecce Vita.

Ájurvéda sice vznikla v Indii a na Srí Lance ve starém védském období, ale dnes je velmi módní také v Evropě. Přetížení, vystresování a vyhořelí manažeři velkých firem hledají ztracenou rovnováhu (klíčový pojem ájurvédy) v nejrůznějších sanatoriích zcela západního střihu.

Nejčastěji se tu stejně jako na Čchi clinic léčí civilizační nemoci, třeba chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření, migrény, poruchy příjmu potravy, obezita nebo autoimunitní onemocnění. Ájurvéda je pojímána i jako životní styl, který si při svém pobytu klienti více nebo méně osvojí.

Rovnováhy základních energií – dóš (váta, pitta a kapha) lze totiž docílit především životosprávou. Všechny tři dóši se vyskytují v každé buňce u všech lidí. Stále se mění v závislosti na stravě, ročním období a momentální životní situaci. Proto je nutné stravu stanovit individuálně, to, co jednomu prospívá, může druhému škodit.

Kromě jídelníčku (ájurvéda ale nic nezakazuje a z doporučených potravin si vybere vegetarián, stejně jako milovník masa či sladkostí) je důležitá také detoxikace - paňčakarma. Cílem je zbavit organismus toxických látek, které se v něm hromadí vinou nevhodné stravy, životního prostředí, stresu či negativních emocí.

Vrátit mu rovnováhu, která je jeho přirozeností. Harmonie totiž znamená zdraví, nerovnováha nemoc. Tuto myšlenku by zřejmě podepsali i mnozí moderně uvažující lékaři euroatlantické „akademické medicíny“.

Nirvána v Planet Zen

Ájurvéda je často spojovaná s masážemi. I když představují jen malý zlomek celého systému, přesto pomáhají vracet „vychýlený“ organismus do kýženého, zdravého, rovnovážného stavu. To je například i filozofie Planet Zen. Z ájurvédy vychází řada zde poskytovaných masáží. Nahřívání v detoxikační bylinné parní kabině předchází olejové masáži, kterou tu provádějí maséři ze Srí Lanky. V Planet Zen v pražském hotelu Maximilian jsem vyzkoušela masáž Third Eye (Třetí oko). Masér Chamil se při ní soustředí hlavně na hlavu, šíji, ramena a záda. Teprve pod jeho rukama si uvědomuju, že kůže na hlavě nemusí být napjatá jako buben a že když se uvolní ztuhlé trapézy, hlava přestane bolet. „Výsledek se dostavuje rychle,“ píše se v brožurce Planet Zen. „Využijte ho tedy pro každodenní úlevu.“ Trvalejší pozitivní efekt ovšem vyžaduje pravidelné návštěvy, nebo – což by bylo ideální – změnu života ve stylu ájurvédy, tedy bez stresu, honiček za nesmyslnými cíly, v meditacích a hledání nirvány.