Diskutujte: Co nejromantičtějšího jste prožili?

  • Harlekýn je moc dobrý dort z lehkého pařížského krému, šlehačky a tmavého korpusu. Harlekýn je ovšem také chytrý šašek v pestrém kostýmu z italské commedie dell´arte. A do třetice je Harlequin nakladatelství, vydávající knížky, které jsou sladké jako dort a pestré jako kostým italského klauna.

Pokud máte právě chuť se zasnít a představit si západ slunce, hluboké pohledy očí, letmé dotyky, vášnivé polibky a žhavá objetí, a nemáte po ruce objekt své touhy, sáhněte po jedné z harlequinek. Dělají to tak miliony žen na celém světě už několik desetiletí!

Od westernů po love story

V roce 1949 si Richard Bonnycastle v kanadském Winnipegu založil nakladatelství. Vydával knihy amerických a britských spisovatelů v různých žánrech - od detektivek a westernů přes klasické romány až po kuchařské knihy. Po čase začal na popud své manželky vydávat také romantické příběhy pro ženy a od roku 1964 nabízí především tento literární žánr.
Z původně malého podniku se Harlequin vyvinul v mezinárodní koncern se sídlem v Torontu, který měsíčně vydává kolem 110 knih ve 28 jazycích ve 114 zemích na šesti kontinentech a píše pro něj více než 1 100 kmenových autorek. Ročně Harlequin prodá na 130 milionů knih. Své pobočky má v New Yorku, Londýně, Tokiu, Miláně, Paříži, Madridu, Stockholmu, Amsterdamu, Hamburku, Aténách, Budapešti, Varšavě, Granges-Paccot, Rio de Janeiru, Istanbulu, Mumbai a Sydney. V dalších devíti zemích vydává knihy na základě licenčních smluv prostřednictvím místních vydavatelských společností.

Autorky jsou aktivní ženy

Pocházejí většinou z Kanady, USA, Nového Zélandu a Austrálie. Jsou to spíš rodinné typy než osamělé běžkyně. Mívají děti, které milují a starají se o ně třeba i na úkor profese. Bývají obklopeny zvířaty a bydlí většinou v domku se zahradou. Nejsou to žádné samotářky, a tak se v rámci možností zajímají i o společenský život, o současné dění, navštěvují různé spolky, věnují se charitě… Rozhodně to nejsou ženy, které by se doma nudily, a proto zkusily napsat romantický příběh... A podobně by se dala popsat i typická čtenářka. Nejsilnější skupinu tvoří ženy středního věku bez ohledu na vzdělání. Jsou mezi nimi velmi vytížené ženy, které nemají čas na dlouhé čtení, potřebují vypnout, vyčistit si hlavu, ale i ženy, které z nejrůznějších důvodů zvolnily životní tempo, ale nepřestaly snít.

Česká redakce Harlequin

Vznikla v roce 1992. V současné době vydává tyto edice:

  • Romance – což jsou klasické příběhy s důrazem na rodinné vztahy, něžnou lásku, ryzí city
  • Desire - mají dramatičtější zápletky, hrdinové se fyzicky přitahují a většinou si na první pohled padnou do oka. Teprve pak se začne odvíjet vztah, v němž nechybí osudové zvraty
  • Sladký život - přináší vášnivé příběhy charismatických hrdinů z mezinárodního prostředí společenské smetánky
  • Historické romance – v nich se příběhy odvíjejí na pozadí historických událostí od středověku po 19. století

Výhody harlequinek

  1. jejich malý formát a paperback, takže se dají pohodlně strčit do kabelky
  2. jednodušší děj, k němuž se čtenářka může za den, za dva vrátit, aniž by se v něm ztratila
  3. končí happy endem, takže čtenářka může u děje příjemně relaxovat s pocitem, že má právo na svou pohádku pro dospělé
  4. jsou čtivé, psané jednoduchým, ale pěkným stylem. Nakladatelství si zakládá na gramatické a věcné správnosti
  5. snadná dostupnost - prodávají se v trafikách, kioscích, supermarketech

Kdo je (také) píše?

  • K nestorkám patří Betty Neelsová (+2001). Pracovala jako zdravotní sestra a harlequinky začala psát až poté, co odešla do důchodu, k čemuž ji přimělo lamentování jedné dámy v místní knihovně, stěžující si na nedostatek romantických románů. Napsala sto třicet čtyři romantických příběhů, které se převážně odehrávají v Holandsku nebo v Anglii. "Moji hrdinové i hrdinky jsou vždy čestnými a dobře vychovanými lidmi, což v dnešním moderním světě není příliš obvyklé," říkala Betty.
  • Jednou z nejúspěšnějších je Nora Robertsová (*1950). Krátce pracovala jako soudní zapisovatelka. Když se jí narodili synové, zůstala doma a zkoušela různá řemesla. Vánice v zimě 1979 ji přiměla najít jiné východisko: vytáhla tužku a zápisník a začala psát příběh. Její rané pokusy nakladatelé odmítali, ale to se časem změnilo v pravý opak.
  • Diane Gastonová vyrůstala v rodině plukovníka americké armády. Život „vojenského dítěte“ ji naučil ctít disciplínu, povinnost a čest, znamenal ovšem i časté stěhování, spoustu domovů a nových přátel. Pokaždé, než si našla Diane nové kamarády, trávila většinu času s knížkami. A byly to romance, které milovala ze všeho nejvíc. Vystudovala psychologii a pracovala jako terapeutka. Vdala se, vychovala dvě děti, a jednoho dne vyměnila svou profesi za psaní na plný úvazek.