Když mi podá ruku - poctivou českou selskou tlapu - napadá mě, že jako gynekolog by měl mít spíš ruce klavíristy. „Ale kdeže, dnes už většinu práce stejně dělají nástroje.“

„Mám perfektní život, jsem absolutně spokojený,“ tvrdí a zřejmě to myslí skoro úplně vážně. „Doktor jsem chtěl být odmalička. Měl jsem dlouhodobě nemocnou maminku a chtěl jsem jí pomoci. Léta trpěla kloubní chorobou a nakonec ji zahubily prášky, které na ni musela brát. Její srdce je neuneslo. Mamince už jsem nepomohl, ale spoustě jiných žen ano.“

Proč jste se rozhodl právě pro gynekologii?

Jste gynekolog a porodník. Co říkáte nyní diskutované myšlence zavedení porodních domů?

Je to nesmysl, který by navíc stál velké peníze. Porodní pokoje chápu, to je vlastně jakýsi obývák v nemocnici, kde máte o pět metrů dál operační sál. Jak tam však vedle sál není, může to skončit velmi špatně.

Jako porodník jste už přivedl na svět mnoho tisíc dětí. Myslíte, že je to dobrý svět?

Možná ten nejlepší možný, i tak se ale na něj dívám se stále větším zděšením. Vždyť tu vládne nebetyčný marasmus, základní slušnost a lidská vztahovost jsou tragicky pokroucené. Žijeme ve virtuálním světě: vzduchem létají miliardy, které nikdo nikdy neviděl ani neuvidí. Každý by chtěl jen zbohatnout, aniž by pracoval.

Historicky vzato si zasloužíme dostat jednu pořádnou přes hubu. A to dřív, než bude pozdě. Jestli už není pozdě. Jinak to tady skončí obrovským průšvihem, který rozhodně není daleko. Pak vezme za své iluze velké části národa, že blahobyt je lidské právo. Budeme rádi, že máme tři řádky brambor za chalupou.

Dá se očekávat, že naše západní židovsko-křesťanská civilizace půjde cestou starého Říma? Kteří „barbaři“ nás pak ovládnou? Snad Číňané nebo Afričané?

Těžko říct, kam se to všechno vrtne. Paralela se starým Římem určitě není od věci. Jenže, přestože už tu všechno bylo, nedokážeme se z historie poučit ani zbla. Zatím Evropská unie žere neuvěřitelná kvanta peněz a nic neprodukuje. Já jako kluk ze statku vím, že dobytek žere a dává aspoň hnůj -Brusel ani to ne.

Věřící nejsem, ale pokud bych si měl vybrat životní styl a filozofii, byl by to zcela jistě buddhismus založený na toleranci, slušnosti, vztahu k přírodě a přátelskosti. Nikdo dnes stejně podle mě nedokáže odhadnout, jestli se nějaký boj civilizací skutečně odehraje. Žádná děsivá tragédie Západ nemusí potkat. Někdy se mi však zdá, jako bychom dělali vše pro to, aby ta tragédie přišla…