Jídlo připravované a konzumované pod širým nebem má pro lidi moderní civilizace zavřené po většinu roku ve vytápěných nebo klimatizovaných místnostech zvláštní, téměř pravěký půvab.

S kostí (byť není z mamuta, ale z vepře nebo kuřete) v umaštěných rukou si můžeme připadat jako lovci, kteří tlupě přivlekli tučnou kořist a zajistili jí tak obživu. Možná tento dojem vyvolává i naše další grilovací postoje.

Nad ohněm stejně jako kdysi předci opékáme převážně maso a kopírujeme i velikost porcí uspokojujících praotce Janečka a jeho bližních, byť nás s největší pravděpodobností období prázdných pastí a hladu nečeká.

„Na letním grilování jistě není nic špatného. Pokud se ovšem nepřejíme. Na to jsme my Češi skuteční odborníci,“ konstatuje gastroenterolog MUDr. Karel Kaše ze západočeských Klatov.

Zelenina místo masa

„Hledáme-li recept na obtíže typu pocit plnosti, těžkosti, bolesti v oblasti žaludku a nevolnosti po jídle, měly by pomoci enzymy slinivky břišní. Tyto preparáty lze v podstatě velmi účinně použít i během jídla.“

Pohoda u grilu nebude menší, když také trochu změníme skladbu toho, co na mřížku klademe. Klobásy, vepřová žebírka, plátky krkovičky a hovězí steaky můžeme aspoň zčásti nahradit zeleninou.

„Dobře, jedno rajče zkusím,“ uvolil se blahosklonně můj manžel při posledním grilování na chalupě.

Ochutnal a pak jsem měla potíže, abych pro sebe ubránila aspoň půlku. Grilovat lze nejen cukety, papriky, lilky, ale i zeleninu, do které byste to neřekli - například celer je vynikající.

„Grilovaná zelenina je měkčí a pro žaludek lépe stravitelná než syrová,“ radí gastroenterolog.

Na dobré trávení a jako lehký dezert podávají v některých restauracích specializovaných na grilované pokrmy pečený ananas. Grilovat je ale možné i banány, jablka nebo hrušky.

Pokud ani „odlehčená grilovací párty“ žaludku nesvědčí, radí lékař použít léky na uklidnění žaludku.

„Pomáhá například Pangrol. Přetrvávají-li potíže po dobu týdne či dvou týdnů, je třeba raději vyhledat lékaře než sázet na vlastní léčbu,“ říká Karel Kaše.