Projekt Kavárna nabízí lidem s mentálním postižením podporu v rozvíjení základních pracovních a sociálních dovedností, v orientaci v pracovně právních vztazích, mohou zde pracovat na zvyšování samostatnosti, vlastní zodpovědnosti a sebevědomí. Získané zkušenosti zvýší šance uplatnit se v běžné společnosti. V kavárně Taussig, pod širým nebem se klienti podílejí na obsluze, přípravě nápojů a občerstvení, popř. úklidu.

Historie Taussigovy zahrady

Garden Café Taussig se nachází na území, které bylo od středověku využíváno jako vinice. Tyto vinice mají doloženu celou řadu majitelů, kteří je postupně dědili nebo kupovali.

V 16. století byla část vinice proměněna v zahradu, ale první zmínka o domě je až v roce 1746, kdy majetek získal Václav Taussig. Z jeho jména je odvozen dále používaný název Taussigovská zahrada, který je uveden také v Tereziánském katastru z roku 1814, i když rodina Taussigů v té době dům se zahradou už dávno nevlastnila. Výhled na panorama Pražského hradu z Taussigovy zahrady je pro mnohé návštěvníky Prahy, ale i pro Pražany překvapující a nový.

Pomůžete a odpočinete si

Prioritou je zviditelnit kavárnu prozatím se sezónním provozem, ve které by klienti našli zaměstnání, při kterém si osvojí základní pracovní návyky, naučí se najít si stálé zaměstnání a začít fungovat samostatně v běžném životě a zároveň by návštěvníci našli příjemné místo pro posezení, pořádání večírků, oslav narozenin, ale i kulturní vystoupení, autorská čtení apod. V další fázi se uvažuje o zastřešení kavárny popřípadě přemístění do domu, kde někteří klienti bydlí.