Do městečka se žluto-bílými domy jsem se zamilovala hned na první pohled. Čas tu plyne tak nějak pomaleji, káva chutná lépe a lidé jsou srdeční a usměvaví. Klientela je převážně ve věku 60+, takže mimo aquapark téměř neuslyšíte dětský křik. Což, jak se přiznám, mi dokonale vyhovuje (mám děti ráda, ale o dovolené chci prostě klid). Být tu lázeňským hostem alespoň na měsíc, bych si tedy s potěšením nechala líbit...

Mohlo by vás také zajímat: Na vlastní kůži: Hevíz, aneb relax u největšího termálního jezera v Evropě

Historie města

Františkovy Lázně byly založeny v roce 1793 nejprve jako Ves císaře Františka a roku 1807 jim byl úředně přiznán jejich současný název. Pojmenovány jsou tedy podle císaře Františka I., který je považován za zakladatele. Z původních venkovských lázní s jedním pramenem, dřevěnou kolonádou a několika domy se velice rychle staly jedněmi z nejvyhledávanějších evropských lázní.

Ve 20. a 30. letech minulého století lázně navštěvovala hlavně česká smetánka, ale i mnoho zahraničních pacientů. Po druhé světové válce došlo k jejich znárodnění a lázně měly od této chvíle "sloužit pracujícímu lidu". V následujících mnoha letech se tedy budovy a léčebné procesy dále nerozvíjely, úroveň lékařského personálu však zůstala stále na vysoké odborné úrovni.

V roce 1991 přechází lázně pod soukromou společnost Františkovy Lázně a.s., která si bere za cíl navrátit je na přední příčky světové popularity. To se velmi brzy daří.

  • V roce 1992 byly Františkovy Lázně vyhlášeny městskou památkovou rezervací

Léčebné účinky

Františkovy Lázně jsou známé léčbou onemocnění pohybového aparátu. Zdejší zdroje příznivě působí na degenerativní procesy i na stavy po úrazech. Léčí se tu ale i pacienti s onemocněním srdce a cév.

Pobyt zde má kladné účinky i na psychiku nemocného, který si tu může vychutnat pomalé procházky v parcích či po tzv. srdíčkových trasách. Ty měří okolo 3 kilometrů a návštěvníka provedou po okolí. Po roce 2000 byly původní trasy obnoveny a další vytvořeny.

V neposlední řadě jsou tyto lázně významné při léčbě gynekologických obtíží a ženské sterility.

  • Léčivé minerální prameny se tu využívají ve všech možných formách, jako vanové koupele, plynové lázně i injekce.

5 míst, která nesmíte minout

Socha Františka

Socha malého chlapce s rybou se stala doslova fenoménem. Původně parková plastika z roku 1924 od místního sochaře Adolfa Mayerla byla přenesena po válce před Společenský dům, kde se s ní s oblibou fotografovaly pacientky. Lázeňský fotograf Škarda pro zvýšení popularity Františka vymyslel legendu – podle ní každá pacientka, která se dotkne palce levé nohy sochy, otěhotní.

Dnes je originál Františka v městském muzeu a jeho stejně navštěvovaná napodobenina před Společenským domem. Takže pro jistotu zajděte na obě místa.

Můj postřeh: Samozřejmě jsem nechtěla zůstat pozadu a také si sáhla. Kvůli neznalosti legendy, ale bohužel na zcela jiné Františkovy partie, určitě tušíte kam :-)

Františkův pramen

Františkův pramen je nejstarším místním pramenem. Je známý už od středověku, kdy odtud prý ženy donášely kyselku do Chebu.

Podle nedaleké obce Slatina byl nazýván Slatinná kyselka nebo také Chebská kyselka. Kolem roku 1600 měl v Evropě pověst nejléčivějšího pramene a byl exportován v keramických lahvích do všech větších měst. V roce 1789 byl poprvé zakryt dřevěným pavilónem s mříží a voda byla z hygienických důvodů svedena do jímací nádrže. To se ale nelíbilo nosičkám vody, tak pavilon zničily. Celá akce dala následně podnět k založení lázní.

Druhý dřevěný pavilón byl postaven v roce 1793 při zakládání lázní a stál nad pramenem až do roku 1832. V té době byl postaven současný zděný klasicistní rondel s dórskými sloupy, který se zachoval v původní podobě a patří mezi symboly Františkových Lázní.

  • Dále tu potkáte Luisin pramen, Studený pramen, Solný a Luční pramen, pramen Natálie, prameny Glauber III, Glauber IV a Kostelní

Můj postřeh: Voda ve většině pramenů je hodně slaná, takže pitná kúra nebyla v mém případě úspěšná.

Aquaforum

Pro milovníky vody je přímo ve městě Aquaforum, které nabízí jedinečnou možnost odpočinku a uvolnění. Návštěvníci se mohou těšit na 1 500 metrů čtverečních vodní plochy, vnitřní a vnější whirlpool, tobogan, vodní jeskyni, klouzačky, snack bar i restaurace. V Aquaforu je také moderně vybavené fitness studio, posilovna a fitbar. Při pěkném počasí můžete odpočívat na lehátkách ve venkovní části areálu, za deště pak v relax zónách uvnitř.

Můj postřeh: Mimo příjemné koupání jsme ocenili vcelku lidové ceny občerstvení a pití. Za doporučení stojí zejména zdejší pojízdný bar s tropickými koktejly.

Kolonáda a okolí

Zdejší okolí lázeňské kolonády si vás podmaní svojí atmosférou klidu a pohody. Je to tak trochu "jiný kafe" než třeba v Karlových Varech, kde se hemží davy. Můžete tu posedět s knížkou a přikusovat čerstvou lázeňskou oplatku, nebo si zajít do některé z kaváren. Zvláště v letních měsících jsou ve Františkových Lázních velice oblíbené koncerty zdejšího orchestru v hudebním pavilónu před terasou Sadové kavárny. V některých dnech orchestr s doprovodem mažoretek pochoduje i napříč městem.

Můj postřeh: Na tomhle místě bych vydržela dlouhou dobu jen tak sedět, pozorovat lidi okolo, číst a nikam nespěchat.

Meteorologický sloup

Vznik meteorologického sloupu ve Františkových Lázních se datuje k roku 1882. V té době byl významným veřejným informačním místem pro lázeňské hosty. Naměřené údaje vypovídaly o momentálním klimatu v lázních, důležitém z hlediska léčebných procedur lázeňských hostů. Takovým příkladem může být vliv barometrického tlaku na přirozeně vyvěrající kysličník uhličitý, jeden z přírodních léčivých zdrojů ve Františkových Lázních.

V letech 2007 a 2008 prošel tento hodnotný architektonický prvek kompletní rekonstrukcí a návštěvnící jej mohou opět obdivovat v celé jeho kráse.

Můj postřeh: Sloup je nádherný.

Tipy na výlety po okolí:

V okruhu Františkových Lázní rozhodně stojí za návštěvu národní přírodní rezervace SOOS, historické náměstí s gotickou architekturou v Chebu, hrad Seeberg nebo pak blízké Mariánské Lázně či Karlovy Vary.

TIP KAFE.CZ: Okuste kouzlo lázeňských domů

Co takhle vypravit se také na relax do Františkových Lázní? Kafe.cz má pro vás mnoho tipů na ubytování mimo město i přímo v centru.

Podívejte se na kompletní nabídku pobytů jednotlivých lázeňských hotelů