Třetí díl populární komediální série ukazuje, jak se čas s nikým nemazlí. Robert De Niro už nepůsobí jako bijec, který se ocitl náhodou v důchodu a Ben Stiller začíná být natolik prošedivělý, až mu musí vlasy na plakátu začerňovat. A posunuly se tedy nějak i jejich postavy? Ne. Potenciální rozvoj za pomoci Gregových potomků se nekoná, otravné děti jsou na plátně jen málo a spouští spíše jen nechutné vtípky než cokoli jiného. Vše se tedy vrací k nevraživosti Jack-Greg. Jack už měl jeden infarkt a jako patriarcha rodiny cítí, že by měl někomu předat žezlo, jenže jeho favorit, druhý zeť, svou ženu opustil. A tak padl jeho pohled na Jebala.

Ten momentálně zažívá úspěšnou kariéru (jak jinak, v americkém filmu je vždy zdůraznění postupu podtrženo řídící funkcí), která sice vynáší dost na nový dům, ale ne dost na elitní soukromou školku. Naděje svitne až ve chvíli, kdy se objeví krásná dealerka léku na erekci (překvapivě snesitelná Jessica Alba). Jenže s potenciálním výdělkem je na obzoru i potenciální nevěra, tak to alespoň vidí Jack. „Fotří“ série vždy měla lehce nechutné sekvence, ale nic co by překračovalo hranici vkusu a spíše sázela na standardní formy humoru. Jenže tentokrát je režisérem Paul Weitz a ten má na kontě třeba první Prci, prci, prcičky a tak je zde najednou mnohem víc tělesného humoru. Klystýr, injekce do penisu, zvracení proudem do obličeje, to jsou nejextrémnější výjimky. Zbytek filmu je docela umírněný, ale o to víc se ukazuje, proč je podobný přístup k „Fotrům“ nadbytečný. Baví totiž nejlépe při konverzačním humoru, jehož je zde málo, případně v narážkách na jiné filmy, jako je Kmotr či Čelisti. Fotři jsou lotři nejsou rozhodně špatným filmem a ani nudným. Občas jsou sice krutě předvídatelní, ale v konečném výsledku docela baví. Nicméně svým předchůdcům nesahají ani po kotníky a nadprůměrnost získávají díky současnému nízkému standardu pro komedie.

Aleš Smutný

Originální název: Little Fockers
Info: USA, 2010, Komedie, 98 min
Režie: Paul Weitz
Hrají: Ben Stiller, Robert De Niro, Owen Wilson, Blythe Danner, Laura Dern, Jessica Alba, Harvey Keitel, Teri Polo, Barbra Streisand, Dustin Hoffman, Raven Symoné

HODNOCENÍ: 3/5