Odkud se vlastně tento symbol vzal a proč ho spojujeme s láskou, když s tvarem skutečného srdce nemá mnoho společného? Historie tohoto světoznámého symbolu započala už ve starém Řecku, tehdy však ještě nešlo o tvar srdce, jak ho známe dnes. Láska byla spojována s listem břečťanu, který coby odolná a vytrvalá rostlina navozoval představu věčného citu až za hrob, a jeho list proto zdobil starověké hrobky a náhrobní kameny.

Během středověku pak břečťanový lístek získal červenou barvu, která symbolizovala krev a lásku. Obrázky zamilovaných dam a rytířů bývaly doplněny o strom života s červenými listy ve tvaru srdce, a symbol tak získal jasný význam.

Znak srdce se pak přenesl i do scholastických knih o anatomii, protože pitvy a chirurgické zákroky byly až do počátku 13. století v Evropě naprostým tabu, takže nikdo nevěděl, jak vlastně opravdové srdce ve skutečnosti vypadá. Dneska to už víme, ale přesto tak dodnes říkáme i zjednodušené formě břečťanového lístku.

A dodnes nás zahřeje u srdce, když tento znak spatříme jako flíček na kočičím kožíšku nebo mateřské znaménko na čele miminka. Snad vás tedy potěší i naše fotogalerie, která tyto a další roztomilé hříčky přírody zachycuje.

#clanek|3521261|3521699#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!