Trojice sourozenců, novinářka Aneta, státní zástupce Cyril a beznadějný případ Bruno prochází víceméně společně životem až do chvíle, kdy Brunovi najdou nevyléčitelnou nemoc, která mu pojem „zbytek života“ definuje na několik měsíců. Z rozhodnutí panovačného Cyrila se trojice vydává na poslední „zlatou“ cestu do Vysokých Tater a to i se striptérkou Tali, jíž Bruno navštěvuje na její internetové show. Jenže cesta za posledním velkým výletem nejvíce odhaluje dysfunkční vztahy a profily jednotlivých aktérů.

Román pro muže je hodně nestandardním filmem, který se ke své škodě snaží o příliš mnoho věcí najednou. V samém základu je mrazivý a nemá nic společného s hláškařskou taškařicí pro masy jménem Román pro ženy. Kontrast hodného, ale děsivě neprůrazného Bruna v podání skvělého Miroslava Vladyky s takřka všemocným Cyrilem (Miroslav Donutil), pro nějž je moc odpověď na vše, je ostrý. Bohužel, tvrdost pohledu na společnost, kde jsou moc a peníze vše určujícím prvkem je značně ředěna pokusy o humor, které zajišťuje dvojka Budař - Čapka, působící jako kdyby do filmu nepatřila. V předloze možná působí jako další ekvivalenty životních rolí, ale ve filmu jen ředí intenzitu Cyrilovy síly, jíž láme vše a všechny.

Proto ve chvíli, kdy v pečlivě vypointované a skvěle natočené scéně začne Donutil vulgárně mluvit, obecenstvo se spíše směje, než aby cítil ponížení druhé strany. To se táhne celým filmem, ve chvíli, kdy se drama zintenzivňuje, jej ředí humorné linie a mají tendenci tuhle v jádru syrovou výpověď o povaze alfa samce dnešní doby až i přebíjet. Je to škoda, potenciálu zde bylo mnohem více, takhle je Román pro muže spíše schizofrenním, nicméně stále dobrým filmem. Jen je strašně jednoduché minout základní motiv, který je skrytý pod nánosem zbytečných prvků, které snad každý dnešní český film vyžaduje.

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Román pro muže
INFO: Česká republika, Komedie, 100 min
REŽIE: Tomáš Bařina
HRAJÍ: Miroslav Donutil, Miroslav Vladyka, Vanda Hybnerová, Táňa Pauhofová, Jan Budař

REDAKTOR: Aleš Smutný

Zde si můžete přečíst další filmové recenze na serveru Houser.cz